60% Daripada 1.5 Juta Pekerjaan Baharu Perlu Layak TVET - Berita Semasa | mStar

60% Daripada 1.5 Juta Pekerjaan Baharu Perlu Layak TVET

Diterbitkan: Khamis, 21 Mei 2015 12:30 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Sebanyak 1.5 juta pekerjaan baharu akan diwujudkan melalui Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11), 60 peratus daripadanya memerlukan kelayakan berkaitan Program Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET). 

Menurut rancangan pembangunan negara bagi tempoh 2016-2020 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Dewan Rakyat pada Khamis, TVET akan menjadi platform penting bagi meningkatkan tenaga kerja mahir dalam hasrat menjadikan Malaysia negara maju menjelang 2020.

"Kerajaan akan mempergiat kolaborasi dengan industri untuk meningkatkan pengambilan TVET, menambah baik kualiti program dan institusi serta memperkukuh penjenamaan dan profil TVET," menurut dokumen pembangunan lima tahun bertema 'Pertumbuhan Berpaksikan Rakyat' itu.

Sektor TVET sedia ada yang tidak bersepadu akan diperkukuh melalui penubuhan sistem tunggal yang akan diguna pakai Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) bagi tujuan penyelarasan dan pemantauan TVET yang lebih baik.

Sistem baharu ini akan bertanggungjawab mengakreditasi program TVET yang ditawarkan institusi TVET awam dan swasta berdasarkan Kerangka Kelayakan Malaysia (MQF) yang disemak semula, menurut RMK11 yang mengandungi enam teras strategik dan enam pemacu perubahan ke arah merealisaikan matlamat Malaysia menjadi negara maju dan inklusif selaras dengan Wawasan 2020.

Dihuraikan dalam teras RMK11 berhubung usaha 'Meningkatkan Pembangunan Modal Insan Untuk Negara Maju', dokumen itu menggariskan usaha berterusan yang akan dilaksanakan bagi mengarus perdana Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) untuk melahirkan graduan TVET berkemahiran yang diperlukan industri.

Dokumen itu menyebut bahawa SLDN dirangka bagi menawarkan latihan berasaskan industri dengan 70 peratus daripadanya dilaksanakan di syarikat manakala baki 30 peratus lagi di institusi TVET.

Bagi memenuhi keperluan 60 peratus graduan berkelayakan TVET, kerajaan menyasarkan peningkatan pengambilan pelajar setiap tahun secara berperingkat daripada 164,000 pada 2013 kepada 225,000 pada 2020.

Bagaimanapun, kerajaan mengakui cabaran bukan sahaja mengenai sasaran pengambilan, malah persepsi bahawa TVET masih dianggap aliran pendidikan tidak menarik perlu ditangani dengan sewajarnya.

"Isu berkenaan kualiti dan kuantiti bukan perkara mudah untuk diselesaikan.

Landskap TVET di Malaysia adalah tidak bersepadu, dengan lebih daripada 1,000 institusi TVET awam dan swasta menawarkan program yang sama dengan standard yang berbeza," menurut laporan itu lagi.

Namun, aspirasi itu boleh dicapai sekiranya sistem TVET diharmonikan dan diperkemas untuk mengurangkan ketidakseragaman yang merentasi institusi TVET awam dan swasta.

Selain itu, program dan intervensi untuk menggalakkan TVET yang diterajui industri akan dilaksanakan bagi memastikan graduan TVET adalah selaras dengan keperluan industri.

Tags / Kata Kunci: RMK11
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan