Wanita Umno Sedia Bantu Pelarian Rohingya - Berita Semasa | mStar

Wanita Umno Sedia Bantu Pelarian Rohingya

Diterbitkan: Khamis, 21 Mei 2015 3:19 PM

 Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil
(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Wanita Umno bersedia mengerahkan ahlinya untuk terlibat secara langsung sepanjang misi kemanusiaan pelarian Rohingya jika diperlukan Wisma Putra, kata Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Ketua pergerakan itu berkata, Skuad Sayang yang mempunyai lebih 20,000 ahli sentiasa bersedia untuk memberi khidmat secara sukarela.

"Kalau menteri luar perlukan bantuan sukarelawan, kecik tapak tangan nyiru kami tadahkan.

"Kita boleh gerakkan Wanita Umno untuk jadi sukarelawan pada bila-bila masa sahaja. Lagi pula kita ada lebih 20,000 ahli," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan program penjagaan dan rawatan selepas bersalin di Busana Mall, di sini, Khamis.

Shahrizat berkata, dia menyokong keputusan yang dicapai hasil rundingan antara kerajaan Malaysia, Indonesia dan Thailand dalam menangani krisis pelarian Rohingya.

"Saya lega dengan keputusan yang dibuat ketiga-tiga negara terlibat. Ia adalah langkah penyelamatan terbaik yang boleh dilakukan kerana kita tidak boleh buka sempadan negara kerana ada masalah berkaitan imigresen, namun kita tidak boleh biarkan mereka mati kelaparan.

Pada Rabu, Malaysia dan Indonesia bersetuju menghulurkan bantuan kemanusian dengan memberi perlindungan sementara kepada pelarian Rohingya yang masih terkandas di laut.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman berkata, kedua-dua negara bersetuju menyediakan tempat perlindungan sementara dengan syarat proses penempatan semula dan penghantaran pulang dijalankan dalam tempoh setahun oleh masyarakat antarabangsa.

Tags / Kata Kunci: Shahrizad Jalil , Rohingya

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan