Kerajaan Tidak Campur Tangan Urusan Parlimen - Berita Semasa | mStar

Kerajaan Tidak Campur Tangan Urusan Parlimen

Diterbitkan: Rabu, 20 Mei 2015 7:29 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim menolak dakwaan wujudnya campur tangan antara kerajaan selaku badan eksekutif dengan institusi Parlimen.

Malah Shahidan selaku menteri yang bertanggungjawab terhadap hal ehwal Parlimen menegaskan beliau tidak pernah mengganggu institusi berkenaan termasuk tugas Yang Dipertua Dewan Rakyat.

"Portfolio menteri tidak terlibat, tidak campur tangan dan tidak juga mengganggu kuasa-kuasa Yang Dipertua Dewan Rakyat dalam menjalankan tugasnya.

"Tiada sebarang gangguan daripada mana-mana pihak termasuk saya sendiri. Sebagai menteri yang bertanggungjawab saya hanya membawa usul kerajaan untuk dibahaskan di dalam Dewan," katanya menerusi kenyataan pada Rabu.

Pada Selasa, Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia mahu jawatan menteri di Jabatan Perdana Menteri yang khusus menjaga hal ehwal Parlimen dihapuskan.

Kata Pandikar Amin, ia bagi mengelakkan kekeliruan tugas dan persepsi negatif terhadap kebebasan Parlimen serta kewujudan jawatan tersebut menyebabkan doktrin pemisahan kuasa tidak dapat dilaksanakan.

Mengulas lanjut Shahidan berkata, perjalanan Parlimen sebagai sebuah institusi penting yang mengawal dan menentukan penubuhan kerajaan Persekutuan sering mendapat perhatian Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Dengan sebab itu, Perdana Menteri telah membuat keputusan untuk meletakkan seorang menteri dengan portfolio khusus untuk memantau perjalanan Parlimen,” katanya.

Tags / Kata Kunci: Parlimen , Dewan Rakyat
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan