Terima Panggilan Tebusan, Ahli Keluarga Masih Belum Lapor Polis - Berita Semasa | mStar

Terima Panggilan Tebusan, Ahli Keluarga Masih Belum Lapor Polis

Diterbitkan: Isnin, 18 Mei 2015 11:36 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Polis masih belum dapat memastikan mengenai keengganan keluarga kepada dua rakyat Malaysia yang diculik di Sandakan pada 14 Mei untuk membuat laporan mengenai panggilan yang diterima daripada ahli kumpulan bersenjata Abu Sayyaf untuk meminta wang tebusan.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Jalaluddin Abdul Rahman mengesahkan bahawa kedua keluarga tersebut telah menerima panggilan daripada lelaki bersenjata dan orang yang menahan Thien Nyuk Fun dan Bernard Then Ted Fen sejak 72 jam lalu.

"Saya tidak tahu mengapa mereka tidak melaporkannya," kata beliau sambil menambah bahawa lelaki bersenjata tidak mengugut keluarga itu supaya tidak membuat laporan polis.

Kedua-dua keluarga mengambil langkah untuk berdiam diri ketika usaha sedang dilakukan untuk mendapatkan perantara bagi membantu rundingan pembebasan segera Thien, pengurus Ocean King Seafood Restaurant, tempat di mana penculik juga menculik Then, seorang jurutera elektrik dari Sarawak yang kebetulan sedang makan malam di situ.

Keluarga Thien memberitahu rakan-rakannya bahawa mereka bimbang kesihatannya kerana dia sedang mengambil ubat tekanan darah tinggi.

Sumber Filipina memberitahu The Star pada Sabtu bahawa Thien dan Then dibawa lari oleh penculik terkenal, Muktadil bersaudara, Mindas dan Kadafi ke pulau Jolo di selatan Filipina.

Mereka dilaporkan dalam keadaan bingung dan takut tetapi sebaliknya tidak dicederakan di bawah pemerhatian sekumpulan lelaki bersenjata Abu Sayyaf yang diketuai oleh sama ada Indang Susukan@Jihad atau sub komander Alhabsi Misaya.

Pada Sabtu, Jalaluddin mengesahkan Thien dan Then selamat, dan berada di sebuah pulau di selatan Filipina, tetapi tidak mendedahkan nama pulau yang tepat.

Beliau berkata polis akan terus bekerjasama dengan keluarga untuk membantu membebaskan tebusan selain meningkatkan operasi untuk mengesan penculik.

"Kami mempunyai maklumat berkemungkinan mengenai penculikan di Sandakan tetapi ia tidak spesifik," katanya.

Jalaluddin berkata Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) yang diketuai oleh Komander ESSCom Datuk Abdul Rashid Harun Datuk Abdul Rashid Harun telah menjalankan operasi di pelbagai kawasan panas dan kawasan yang terkenal dengan kegiatan melindungi pendatang haram di pantai timur Sabah, tetapi kesal kerana penculikan terbaharu berlaku di kawasan "tidak dijangka".

Menurut Jalaluddin, polis dan Esscom telah mengkaji semula strategi mereka untuk memastikan kejadian itu tidak akan berulang lagi, dan perintah berkurung dari 7 malam hingga 5 pagi setiap hari di kawasan perairan di daerah pantai timur telah dilanjutkan sehingga 2 Jun.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan