Hasil GST Untuk Kepentingan Rakyat, Negara - Raja Perlis - Berita Semasa | mStar

Hasil GST Untuk Kepentingan Rakyat, Negara - Raja Perlis

Diterbitkan: Ahad, 17 Mei 2015 3:45 PM

Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail (kiri) berkenan menganugerahkan Darjah Datuk Setia Paduka Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail (DSPJ) kepada Pakar Obstetrik dan Ginekologi Hospital Tuanku Fauziah (HTF) Dr Zaridah Shafie pada Istiadat Penganugerahan Darjah-Darjah Kebesaran dan Pingat sempena Ulang Tahun Keputeraan Raja Perlis ke-72 di Balairung Seri Istana Arau pada Ahad. - fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

ARAU: Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail bertitah pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) adalah untuk mengukuhkan kewangan negara demi manfaat jangka panjang rakyat.

Menurut baginda GST yang dikutip digunakan untuk mengukuhkan keselamatan negara, memantapkan pembangunan fizikal dan infrastruktur yang akan memakmurkan pembangunan sosial dan kebajikan rakyat.

"Beta mengambil maklum dan mendengar rungutan pelbagai pihak berhubung kenaikan harga barangan akibat pelaksanaan GST namun beta yakin segala keluhan ditangani sewajarnya oleh kerajaan.

"Kemakmuran tidak bermakna apabila masih ada rakyat hidup dalam kesusahan," titah Tuanku Syed Sirajuddin pada Istiadat Penganugerahan Darjah Kebesaran dan Pingat Negeri sempena keputeraan baginda ke-72 di Balairung Seri Istana Arau di sini, Ahad.

Pada istiadat itu baginda berkenan menganugerahkan darjah kepada 35 orang penerima manakala baki 276 lagi akan menerima anugerah masing-masing dalam istiadat selepas ini.

Berangkat sama pada istiadat itu Raja Perempuan Perlis Tuanku Fauziah Tengku Abdul Rashid, Raja Muda dan Raja Puan Muda Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil serta kerabat diraja Perlis.

Menteri Besar Datuk Seri Azlan Man dan anggota Exco kerajaan negeri turut hadir.

Tuanku Syed Sirajuddin berharap kerajaan negeri bergandingan dengan rakyat melipatgandakan penguatkuasaan dan pemantauan bagi mencegah peniaga mengambil kesempatan menggunakan alasan GST untuk menaikkan harga yang membebankan rakyat.

Baginda turut mengingatkan rakyat agar mengekalkan kemakmuran dan perpaduan umpama 'tiang seri' yang memastikan keteguhan sesebuah negeri.

"Kota Rom yang hebat tidak dibina dalam masa sehari...bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Realiti untuk menjadi negeri maju adalah melalui kerjasama dan usaha semua pihak.

"Justeru, limpahan hasil yang tinggi dari sumber terhad hendaklah diurus secara berhemat dan berhemah supaya rakyat mendapat faedah. Usaha ini menuntut sikap amanah yang tinggi dan budaya pentadbiran yang boleh dipercayai dan dihormati," titah baginda.

Tags / Kata Kunci: GST , Raja Perlis
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan