Belia Digalak Jana Idea Kekalkan Keseimbangan Sosial - Idris - Berita Semasa | mStar

Belia Digalak Jana Idea Kekalkan Keseimbangan Sosial - Idris

Diterbitkan: Ahad, 17 Mei 2015 10:42 AM

Idris Haron.

Idris Haron.

(Ubah saiz teks)

MELAKA: Golongan belia di negeri ini digalak menjana lebih banyak idea dan kreativiti bagi mengekalkan keseimbangan sosial, kata Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron.

Beliau berkata ia penting bagi mendidik belia yang cintakan keamanan di samping mewujudkan suasana yang harmoni dan ceria.

"Negara bergantung kepada belia dalam memikul tanggungjawab untuk menjana agenda nasional dan wawasan negara.

"Belia juga adalah penentu kepada kejayaan kesemua program dan dasar yang dilaksanakan kerajaan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Belia Peringkat Negeri Melaka di Dataran 1Malaysia, Klebang di sini malam Sabtu.

Dalam karnival tiga hari bermula Jumaat itu, kira-kira 250 acara dirancang merangkumi pembangunan kerohanian dan modal insan, pertandingan, penyerlahan bakat dan kebolehan, sukan dan rekreasi serta pembangunan usahawan.

Idris berkata idea dan kreativiti yang bernas juga dapat mengekang persepsi masyarakat yang sentiasa mengaitkan perlakuan negatif golongan belia masa kini.

"Belia seringkali dikaitkan dengan perlakuan negatif dan tidak bermoral, malah dikaitkan juga dengan aktiviti demonstrasi jalanan, berhaluan kiri dan menentang kerajaan.

"Diharapkan momentum ini (idea dan kreativiti) dapat dikekalkan bagi mengelakkan persepsi masyarakat yang beranggapan belia ketandusan idea dan tidak memiliki inovasi," katanya.

Tags / Kata Kunci: belia , keseimbangan sosial
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan