Jawatan Lantikan Umno Bakal Diisi Pemimpin Baharu - Berita Semasa | mStar

Jawatan Lantikan Umno Bakal Diisi Pemimpin Baharu

Diterbitkan: Isnin, 11 Mei 2015 8:00 AM

Ahmad Maslan

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Kritikan terhadap kenyataan pihak tertentu berkaitan isu pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dikhabarkan memberi kesan kepada Umno apabila parti itu dikatakan merancang untuk menstruktur semula pentadbirannya.

Sebagai permulaan, perubahan yang dilakukan dijangka membabitkan jawatan yang disandang seorang timbalan menteri, sebelum perubahan yang lebih besar dilakukan.

Beberapa pihak dalam Umno memaklumkan, ia adalah sebahagian langkah untuk mengukuhkan hubungan dengan akar umbi, masyarakat keseluruhannya dan juga media.

Sumber-sumber memaklumkan, khabar untuk melakukan perubahan ini sudah lama dibincangkan di peringkat bawah tetapi tidak pada mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno.

"Sebelum Pilihan Raya Umum Ke-13 lagi perkara itu pernah dibincangkan beberapa pihak, bagaimanapun perkembangan terkini  menyebabkan timbul semula spekulasi berhubung perubahan jawatan tertentu dalam Umno.

"Malahan, sudah ada pihak mula melobi untuk menggantikan jawatan yang penting di peringkat Umno dan Barisan Nasional itu," katanya yang menjangka perkara itu akan diketengahkan pada mesyuarat MT Umno pada Isnin.

Kenyataan yang dilabelkan sebagai tidak matang hingga digunakan pembangkang untuk menghentam kerajaan, selain menimbulkan kemarahan masyarakat diambilkira dalam melakukan perubahan ini.

Malahan, sumber itu mendakwa, pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Rompin dan Permatang Pauh baru-baru ini, ada pihak meminta supaya timbalan menteri itu tidak hadir berkempen untuk calon BN kerana bimbang akan memberi persepsi negatif kepada pengundi.

"Perubahan yang dibuat di peringkat parti ini mungkin membawa kepada rombakan Kabinet, jika Perdana Menteri benar-benar mahu pemimpin negara dihormati ramai," katanya.

Tags / Kata Kunci: Umno

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan