Nahas Helikopter Di Pakistan: Datin Habibah Sempat Hubungi Keluarga - Berita Semasa | mStar

Nahas Helikopter Di Pakistan: Datin Habibah Sempat Hubungi Keluarga

Diterbitkan: Sabtu, 9 Mei 2015 7:35 AM

Datin Habibah Mahmud (kanan) bersama Datuk Dr Hasrul Sani Mujtabar.

(Ubah saiz teks)

MUAR: Allahyarham Datin Habibah Mahmud, isteri kepada Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Pakistan Datuk Dr Hasrul Sani Mujtabar, sempat menelefon anggota keluarganya di sini, Jumaat.

Panggilan telefon itu dibuat sebelum Habibah dan Dr Hasrul Sani menyertai rombongan diplomat asing dan isteri masing-masing mengikuti program rasmi kerajaan Pakistan ke Lembah Naltar.

Bagaimanapun, Habibah dan Duta-duta Besar Norway, Belanda dan Filipina serta isteri Duta Besar Indonesia terbunuh apabila helikopter yang dinaiki mereka terhempas di kawasan Lembah Naltar awal pagi Jumaat.

Seorang anggota keluarga Habibah yang enggan dikenali berkata dalam perbualan telefon itu, Allahyarham meminta mereka membantu menjaga anak-anaknya.

"Kali terakhir arwah menelefon kami ialah kira-kira jam 11 pagi tadi dan meminta menjaga anak-anaknya," katanya ketika dihubungi pada Jumaat.

Dalam nahas itu, Dr Hasrul Sani cedera dan kini dirawat di Hospital Gilgit.  

Allahyarham Habibah merupakan anak kedua daripada sembilan beradik. Anggota keluarganya berkata kali terakhir mereka bertemu Allahyarham Habibah ialah kira-kira 50 hari lepas semasa bapanya Mahmud Abdul Aziz, 80-an, meninggal dunia akibat sakit tua di Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF) di sini.

"Ketika itu, mereka memaklumkan akan pulang ke Malaysia selepas suaminya menamatkan perkhidmatan (di Pakistan)," katanya.

Beliau berkata, Allahyarham Habibah mengikut suaminya bertugas di Pakistan sejak hampir tiga tahun lepas setelah berpindah dari Algeria.

Allahyarham Habibah adalah bekas pelajar Kolej Tunku Kursiah, Seremban dan melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaya sebelum bekerja sebagai guru.

"Habibah mengambil cuti tanpa gaji daripada perkhidmatannya bagi menemani suaminya.

"Apa pun kami kini menunggu perkembangan lanjut daripada Wisma Putra," katanya.

Beliau berkata, kesemua anak Allahyarham iaitu Haziani Sofia, 27, Haziani Farhana, 26 dan Haziq Fazli, 19, kini berada di Nilai, Negeri Sembilan manakala adik beradik arwah berkumpul di rumah ibu mentua di Batu Pahat, Johor.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan