Istiadat Mengambil Air Untuk Bersiram Tabal Berlangsung Penuh Tradisi

Diterbitkan: Khamis, 7 Mei 2015 12:09 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA KANGSAR: Istiadat Pertabalan Sultan Perak XXXV Sultan Nazrin Shah diteruskan dengan Istiadat Mengambil Air Bersiram Tabal di Tujuh Kuala Sungai Perak pagi ini yang berlangsung dengan penuh tertib mematuhi adat dan tradisi.

Upacara dimulakan dengan tujuh kenderaan tentera yang dihiasi kain kuning membawa perkakas istiadat dan rombongan berkenaan berarak dari Istana Iskandariah, Bukit Chandan dengan diiringi paluan nobat menuju ke jeti Majlis Perbandaran Kuala Kangsar (MPKK), terletak di dataran tepi sungai, dan tiba pada pukul 9.30 pagi.

Rombongan Istiadat Mengambil Air Bersiram Tabal yang diketuai oleh Toh Seri Nara Diraja Mohd Shah Nong Chik membawa perkakas istiadat kemudian masuk ke dalam dua bot yang dihiasi kain kuning.

Selain Sungai Kangsar, air bersiram tabal diambil dari enam kuala sungai lain iaitu Sungai Chempias, Sungai Saiyong, Sungai Hitam, Sungai Chermin, Sungai Buaia dan Sungai Menora yang kemudian dimasukkan ke dalam geluk.

Sultan Perak Sultan Nazrin Shah dan Raja Permaisuri Perak Tuanku Zara Salim bagaimanapun tidak menyertai istiadat mengambil air bersiram tabal.

Terdapat 16 biji geluk yang digunakan untuk mengisi air bagi Istiadat Bersiram Tabal. Geluk adalah buyung kecil yang diperbuat daripada emas dan perak, dan bagi upacara ini sebanyak lapan buyung perak dan lapan buyung emas digunakan.

Kesemua geluk diiringi dengan daun-daun kelapa muda berbentuk jari lipan, bekas perasap, bekas beras kunyit, bekas beras basah, bekas bertih, bekas tepung tawar, bekas air sintuk, bekas air limau dan bekas air bunga panca bicara.

Lagu 'Nobat Khamis' dipalu mengiringi pergerakan rombongan membawa perkakasan itu untuk Istiadat Mengambil Air Bersiram Tabal dari anjung istana sehingga tiba di jeti MPKK yang dihiasi kain kuning dan bendera negeri Perak.

Istiadat mengambil air di kesemua tujuh kuala Sungai Perak disempurnakan dalam tempoh dua jam, dan selepas itu, 16 geluk yang berisi air berkenaan diarak ke Istana Iskandariah dengan iringan paluan nobat oleh Kumpulan Nobat Diraja Perak.

Kesemua geluk terus dibawa ke Panca Persada 11 tingkat di perkarangan Istana yang menjadi tempat berlangsungnya Istiadat Bersiram Tabal pasangan diraja Perak pada malam ini, iaitu selepas selesai Istiadat Tabal Pusaka.

Tags / Kata Kunci: Sultan Perak

iklan

Video

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Jumaat, 17 November 2017 2:00 PM

Pesawat Dedah Punca Menyepi

Jumaat, 17 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Hyper Act - Kasih

Khamis, 16 November 2017 2:00 PM

“Kalaulah Diberi Watak Utama...” - Riz Amin

Khamis, 16 November 2017 9:05 AM

Tak Tipu! Rawang Bypass Memang Gayat

Khamis, 16 November 2017 9:00 AM

Sufi Tak Mampu Tolak Haqiem Rusli

Rabu, 15 November 2017 9:00 AM

Bakat Mafarikha Tersia-sia Enam Tahun

Selasa, 14 November 2017 2:00 PM

Nasi Kandar 3 Jam!

Selasa, 14 November 2017 9:00 AM

“Penat..Tapi Best!” - Nad Zainal

Kolumnis

iklan

Iklan