Sols 24/7 Beri Sinar Baharu Menerusi Pendidikan - Berita Semasa | mStar

Sols 24/7 Beri Sinar Baharu Menerusi Pendidikan

Diterbitkan: Jumaat, 24 April 2015 11:00 AM

Sesi kelas Projek 100.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Membesar di sebuah kampung di kawasan hutan di Pahang, Rojana Juarum menganggap cita-cita untuk menjadi pemandu pelancong akan berakhir sebagai satu angan-angan.


Tanpa penguasaan bahasa Inggeris, Rojana merasakan adalah sukar untuk dirinya mendapat pekerjaan yang terjamin di pasaran yang kompetitif.

Namun semuanya berubah apabila dia mendaftar untuk Projek 100, satu program pengajaran bahasa Inggeris, komputer dan kemahiran hidup, khas untuk masyarakat terpinggir.

"Belajar bercakap bahasa Inggeris membuatkan saya lebih yakin dengan diri saya," katanya yang berusia 23 tahun dari Kampung Pos Iskandar, sebuah perkampungan Orang Asli di Bera.


Rojana

Rojana berkata dia mendapati lebih mudah mempelajari bahasa Inggeris melalui program ini berbanding di sekolah.

"Kami berkomunikasi dalam bahasa Inggeris antara satu sama lain dalam program ini, di mana ia banyak membantu," katanya.

Projek 100 adalah salah satu daripada inisiatif di bawah Sains Pengajian Hidup, yang lebih dikenali sebagai SOLS 24/7, yang disokong oleh Yayasan Better Malaysia di bawah Tan Sri Vincent Tan.

Pengurus Serantau Projek 100, Amelia Brown, berkata mereka berjaya kerana masyarakat mahu menjadi sebahagian daripada program ini dan menawarkan diri untuk menyertainya.

"Seorang individu utama, biasanya seseorang yang berpengaruh dalam masyarakat, akan bertindak sebagai pengantara di antara kami dan masyarakat.

"Individu utama sangat berguna kerana menyokong pusat, membantu pegawai pembangunan masyarakat (CDO) dan sukarelawan untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran," kata Brown.

Beliau menjelaskan bahawa ia juga membantu ramai CDO dan sukarelawan yang terdiri daripada individu dari lebih 40 buah negara untuk belajar bahasa tempatan untuk lebih mendekati masyarakat.

"Belajar bahasa baharu (tempatan) membantu sukarelawan menjiwai masalah yang dihadapi oleh pelajar yang mempelajari bahasa Inggeris," kata Brown, seorang warga Britain yang telah ditempatkan di Ayer Hitam, Kedah selama setahun.

Pengasas bersama Sols 24/7, Raj Ridvan Singh berkata langkah seterusnya untuk organisasi bukan kerajaan itu adalah untuk membuka sebuah kolej-universiti untuk menyediakan pendidikan yang mampu dimiliki oleh rakyat Malaysia.

"Kos pendidikan (swasta) di negara ini adalah tidak masuk akal," kata Raj, sambil menambah Sols 24/7 merancang untuk membuat bayaran 70 peratus lebih murah dari kadar pasaran semasa.

Bagi Rojana, dia kini telah berpindah ke Kuala Lumpur untuk bekerja dengan Sols Malaysia 24/7 selain membiasakan diri dengan dunia pekerjaan sebelum melanjutkan impiannya untuk menjadi pemandu pelancong.

"Saya lebih yakin. Saya berasa bahawa impian saya kini mampu menjadi kenyataan," kata Rojana dengan senyuman.


Tags / Kata Kunci: Sols 24/7 , Rozana Juarum , Projek 100
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan