Hasan Nafi Tidak Bangunkan Rompin Ketika Bergelar Adun - Berita Semasa | mStar

Hasan Nafi Tidak Bangunkan Rompin Ketika Bergelar Adun

Diterbitkan: Jumaat, 24 April 2015 6:21 PM

MESRA…Calon Barisan Nasional (BN) Datuk Hasan Arifin beramah-mesra dengan penduduk ketika menikmati juadah makan tengah hari selepas menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Hidayah Kampung Perepat, Rompin.

(Ubah saiz teks)

ROMPIN: Calon Barisan Nasional (BN) Datuk Hasan Arifin menyangkal dakwaan PAS bahawa beliau gagal membangunkan Rompin semasa memegang jawatan sebagai timbalan menteri besar Pahang dan wakil rakyat di Tioman dan Bukit Ibam.

"Semasa jadi wakil rakyat saya habiskan masa untuk bangunkan Rompin. Jadi saya ingat hanya orang Rompin yang lebih tahu.

"Kalau rekod saya tak bagus mungkin dah dengar sana sini bercerita tentang saya. Tapi alhamdulillah belum dengar lagilah," katanya selepas menghadiri persidangan Umno Cawangan Selendang 1 di sini, Jumaat.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Pesuruhjaya PAS Pahang, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang mendakwa Rompin sebagai sebuah daerah terbiar walaupun calon BN pada waktu itu adalah timbalan menteri besar Pahang dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tioman dan Bukit Ibam.

Hasan yang juga Pemangku Ketua Umno Bahagian Rompin berkata, semasa beliau menjawat jawatan timbalan menteri besar Pahang antara sumbangan yang dilakukannya adalah menukar sistem saham ke konsep hak milik (geran tanah).

"Proses menukar sistem saham ke sistem hak milik (geran tanah) bukan satu perkara mudah. Semua dah saya lakukan semasa jadi wakil rakyat suatu ketika dulu," katanya.

Beliau berkata antara tanah rancangan Felda yang berjaya ditukarkan dengan sistem hak milik adalah Felda Selendang 1, Felda Selancar 3 dan Felda Keratong 6.

Justeru itu, beliau meminta pengundi terutamanya golongan peneroka agar berfikir terbuka dan terus memilih BN bagi membolehkan kerajaan melakukan lebih banyak pembangunan di kawasan Parlimen itu.

"Selalunya di kampung-kampung hanya ada balai raya tapi dekat Felda kita dapat lihat dewan seperti ini. Yang penting generasi pertama diberi asas ekonomi yang baik dan kita lihat banyak perubahan hasil kestabilan peneroka.

"Ekonomi mereka diurus dengan baik... boleh hantar anak belajar dengan sempurna. Tapi itulah yang jarang dilihat masyarakat... sumbangan yang dilakukan Felda," katanya.

Tags / Kata Kunci: PRK Rompin
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan