Tangani Ancaman IS Secara Kolektif - Najib - Berita Semasa | mStar

Tangani Ancaman IS Secara Kolektif - Najib

Diterbitkan: Khamis, 23 April 2015 12:51 PM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: ASEAN perlu bertindak secara kolektif dalam menangani ancaman kumpulan militan IS kerana ia tidak boleh dibendung sekiranya negara anggota bertindak secara bersendirian, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau menggesa supaya kerjasama lebih rapat dijalinkan dalam kalangan 10 negara anggota ASEAN bagi memastikan pengaruh dan ancaman IS tidak menggugat kestabilan dan keamanan rantau ini.

"ASEAN secara kolektif dan bilateral boleh bekerjasama dengan lebih erat lagi untuk menangani ancaman IS yang tidak boleh dan tidak mampu kita tangani secara bersendirian," katanya.

Najib ditemu ramah Bernama menjelang penganjuran Sidang Kemuncak ASEAN Ke-26 di Kuala Lumpur dan Langkawi pada 26 dan 27 April.

Beliau berkata ASEAN sememangnya tidak berpeluk tubuh dalam berdepan dengan isu itu malah telah menggerakkan kerjasama dalam kalangan menteri pertahanan dan menteri dalam negeri selain pasukan polis dan tentera.

Najib menjangka isu berkenaan akan disentuh apabila ketua-ketua kerajaan ASEAN bersidang kelak.

Mengupas konsep kesederhanaan yang sememangnya telah diterima dalam kalangan negara ASEAN, perdana menteri berkata ia perlu terus dipupuk dalam usaha  mengekalkan keamanan dan kedamaian serantau.

"Ia perlu diterap dalam mesej atau naratif ketika sidang-sidang ASEAN bagi mengingatkan kita semua bahawa kalau rantau ini ingin kekal aman dan damai, kita mesti menolak fahaman fanatik, ekstremis dan militan," katanya.

Beliau menarik perhatian bahawa fahaman menyeleweng seumpama itu bukan merupakan ajaran sebenar mana-mana agama.

Dalam konteks ASEAN, Najib berkata pelbagai agama dan fahaman diamalkan namun ia tidak harus menjurus kepada timbulnya konflik atau perbalahan.

"Inilah mesej yang kita cuba terapkan bukan sahaja semasa Malaysia menjadi pengerusi ASEAN pada 2015 tetapi untuk tempoh berterusan," kata Najib.

Bertemakan 'Rakyat Kita, Komuniti Kita, Wawasan Kita', wawasan Malaysia sebagai pengerusi ASEAN yang disandang sejak 1 Jan ialah untuk mewujudkan 'ASEAN Berpaksikan Rakyat' melibatkan semua sektor masyarakat dalam aktiviti-aktiviti kumpulan ini.

ASEAN dianggotai Brunei Darussalam, Filipina, Indonesia, Kemboja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapura, Thailand dan Vietnam.

Tags / Kata Kunci: Militan , IS , Asean
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan