Ramai Pencarum Tak Berminat 4 Cadangan Penambahbaikan Skim KWSP - Berita Semasa | mStar

Ramai Pencarum Tak Berminat 4 Cadangan Penambahbaikan Skim KWSP

Diterbitkan: Rabu, 22 April 2015 9:33 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Simpan sahaja cadangan anda, tunjukkan wang kami hanya ketika kami berusia 55 tahun!

Demikian pendapat majoriti pembaca The Star yang terlibat dalam undian terhadap empat pilihan yang dicadangkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Majoriti daripada mereka memberi maklum balas terhadap dua pilihan dalam cadangan pertama iaitu untuk menganjakkan umur pengeluaran penuh daripada umur 55 ke 60 tahun secara berperingkat dalam tempoh 15 tahun.

200 atau rakyat Malaysia yang menjawab pungutan suara selama dua hari mahukan pilihan ketiga, iaitu menolak kedua-dua pilihan dan hanya berpegang kepada keadaan sekarang.

Tony M. Yong di dalam Facebooknya berkata KWSP tidak mempunyai hak untuk membuat keputusan seperti itu.

"Siapakah anda untuk memutuskan bila kami boleh mengeluarkan wang kami sendiri? Anda hanya penjaga. Jadi jangan buat keputusan untuk kami, okey?," katanya.

Pada masa ini, pencarum boleh membuat pengeluaran separa KWSP pada umur 50 dan pengeluaran penuh simpanan selepas bersara pada usia 55 tahun.

"Kami tidak berminat dengan pilihan-pilihan anda. Biarkan saja pada usia 55," kata Ranjeet Kaur Sandhu.

Napsiah Wan Salleh berkata pengeluaran pada usia 60 adalah tempoh yang terlalu lama untuk menunggu.

"Seseorang itu mungkin meninggal dunia ketika menunggu dan tak mendapat apa-apa. Jika kerajaan tidak mempunyai wang untuk membayar bahagian caruman, maka ia adalah satu keadaan yang buruklah," tambahnya.

Seorang lagi pembaca, Kow Elainee, berkata KWSP sepatutnya membiarkan pencarumnya yang berhak membuat keputusan bagaimana untuk menguruskan wang mereka sendiri.

"Tolonglah, saya benar-benar memerlukannya. Jangan mengkucar-kacir dan mengubah semua peraturan. Tolonglah, KWSP," katanya.

Bagi Mclare Ling, adalah sesuatu yang tidak kena apabila KWSP membuat pencarum 'merayu untuk mendapatkan wang sendiri'.

Walaupun ada sesetengah pencarum yang mahu membelanjakan wang hasil titik peluh mereka untuk bercuti, beberapa yang lain menyuarakan rancangan berlainan terhadap bayaran pencen sekali gus itu.

"Sudah pasti 55! Jadi saya boleh menyimpannya dalam Tabung Haji dan ASB! " Kata Asmah Mohd Zam.

Nick Teh berkata ia perlu dikekalkan pada usia 55 memandangkan ramai pencarum mempunyai banyak rancangan terhadap wang mereka.

"Ia adalah bertentangan dengan perjanjian yang dipersetujui pada hari pertama kita mencarum, iaitu pengeluaran penuh pada usia 55 tahun.

"Oleh itu, sebarang perubahan adalah sama dengan perlanggaran kontrak (tidak sah)," katanya.

Sithaletchemy Krishnaiyer meminta badan itu untuk mendengar permintaan rakyat.

"Kami adalah penyumbang, itu wang kami.

"Jika begitu bimbang tentang kami, mengapa tidak menganjurkan kursus pengurusan wang dan kursus pelan kekayaan?"

Oh Kean Aik mengambil pendekatan 1Malaysia kepada masalah ini dengan menyatakan jawapannya dalam pelbagai bahasa tempatan.

"55, fifty five, lima lima, wu wu (Mandarin), Anji Anji (Tamil)! Faham?," katanya.

Samuel Lai adalah antara 9.5% yang menyokong pilihan kedua dalam cadangan pertama, kerana pencarum masih dapat mengeluarkan wang yang mereka ada pada usia 55 sebelum simpanan mereka terkunci untuk selama lima tahun lagi.

"Lima tahun lagi, masih dalam senario yang sama, jika masih dalam pekerjaan," katanya.

Seorang peguam bela, Ridzuan Abd Rahman, berkata dia dan isterinya mempunyai perancangan kewangan mereka sendiri menjelang usia 55 tahun.

Ramai yang menyifatkan cadangan ketiga KWSP sebagai mengarut di mana dividen akan terus dibayar kepada ahli-ahli yang memilih untuk menyimpan wang mereka sehingga mereka mencapai umur 100.

"Berapa ramai daripada kita akan hidup sehingga 100 tahun? Walaupun kita masih hidup pada usia ini, wang itu boleh digunakan untuk apa? Waktu itu sudah tidak boleh berjalan dengan betul, tiada gigi untuk menikmati makanan yang sedap-sedap," kata Sally Ng.

Ada juga yang datang dengan cadangan-cadangan alternatif, seperti Abu Yazeed yang mencadangkan pengeluaran fleksibel dari peringkat umur 45 ke 55 tahun kerana kebanyakan pencarum sudah mahir dalam menguruskan kewangan mereka sendiri.

"Dan untuk kebaikan semua orang, melanjutkan pengeluaran kepada usia 60 tahun adalah satu langkah yang teruk dan bodoh," katanya.

Maklumat mengenai cadangan dan pilihan boleh didapati di laman web myEPF di www.kwsp.gov.my.

Tags / Kata Kunci: KWSP , 4 cadangan KWSP
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan