Isu Gereja: "Saya Sudah Jelaskan Kepada Khalid" - Berita Semasa | mStar

Isu Gereja: "Saya Sudah Jelaskan Kepada Khalid"

Diterbitkan: Isnin, 20 April 2015 8:35 PM

Abdullah Abu Bakar

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Abang kepada Tan Sri Khalid Abu Bakar sudah menjelaskan kepada Ketua Polis Negara mengenai tindakan penduduk beragama Islam mengadakan demonstrasi bagi mendesak pihak gereja di Taman Medan menurunkan simbol salib.

Datuk Abdullah Abu Bakar yang juga salah seorang yang terbabit pada kejadian yang berlaku Ahad berkata, beliau menerima panggilan telefon daripada adiknya dan sudah memaklumkan kepada Khalid bahawa isu membabitkan gereja itu sudah selesai.

"Dia (Khalid) bertanya kepada saya: "Alang, apa cerita? dan saya maklumkan kepadanya bahawa kami sudah bercakap dengan wakil gereja itu yang memahami masalah kami, jadi tiada lagi isu kerana semuanya sudah diselesaikan.

"Dia (Khalid) terima penjelasan saya dan berkata "Ok"," jelas Abdullah kepada wartawan pada Isnin.

Abdullah yang juga Ketua Umno Cawangan Taman Lindungan Jaya terbabit dalam kontroversi itu kerana menyertai demokstrasi berkenaan, selain mempunyai hubungan kekeluargaan dengan Khalid.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan bahawa protes itu tidak membabitkan adiknya, sebaliknya ia isu yang melibatkan penduduk Islam di Taman Medan dan gereja yang baru beroperasi itu.

"Tidak mudah menjadi abang IGP, jika timbul sebarang isu, orang ramai akan berjumpa saya untuk mendapatkan pertolongan," katanya.

Abdullah memberitahu wartawan bahawa pihak gereja berkenaan sudah bersetuju untuk menurunkan simbol salib kerana memahami sensitiviti umat Islam di kawasan berkenaan.

"Koordinator gereja, Sister Victoria memahami apa yang kami sampaikan dan kami berterima kasih kepadanya," katanya.

Beliau dan beberapa penduduk lain mendakwa mereka berperanan sebagai orang tengah ketika penduduk di taman berkenaan mengadakan protes itu pada Ahad.

"Kawasan kediaman kami juga ada kuil Hindu yang berusia 20 tahun dan kami tidak berdepan sebarang masalah," kata Harun Ismail, 54 yang menetap di situ sejak 40 tahun lalu.

Malahan, katanya, pihanya juga tidak menentang gereja ini menjalankan kegiatan agama, cuma meminta mereka menurunkan simbol salib.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan