MBM Kecam Serangan IS Terhadap Kem Pelarian Palestin - Berita Semasa | mStar

MBM Kecam Serangan IS Terhadap Kem Pelarian Palestin

Diterbitkan: Rabu, 15 April 2015 3:14 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Majlis Belia Malaysia (MBM) mengecam sekeras-kerasnya serangan terkini kumpulan militan IS ke atas Kem Pelarian Palestin di Yarmouk, Syria.

Presiden Belia Malaysia Mua'mar Ghadafi Jamal Jamaludin berkata serangan tersebut jelas menggambarkan wajah sebenar kekejaman IS terhadap pelarian Palestin yang tertindas di kem tersebut selain mereka sudah terkepung selama lebih 600 hari di bawah pemerintahan kejam Rejim al-Assad.

"Kem pelarian itu didiami seramai 18,000 orang sebahagian besarnya adalah kanak-kanak dan wanita. Selepas mereka menjadi pelarian akibat kekejaman Zionis puluhan tahun yang lalu, kini mereka berhadapan pula dengan serangan IS dan pertempuran konflik Syria," katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Mua'mar menggesa PBB dan masyarakat antarabangsa untuk melakukan campurtangan kemanusiaan bagi menyelamatkan nasib 18,000 pelarian Palestin yang masih terperangkap di kem tersebut.

Beliau turut menyeru rakyat Malaysia agar terus menyumbang melalui Tabung Pelarian Syria-Palestin yang dilancarkan bersama MBM dan Malaysia Line for Syria (MLLFS) di Akaun Salam Suriah Resources, Maybank (5645-5733-8496), (Bank Islam 12-133-01-005343-3) dan CIMB Bank (8602041215).

MBM konsisten dalam memerangi ideologi IS semenjak Kempen Belia Tolak Ekstremisme yang dilancarkan MBM pada 4 April lalu.

Tags / Kata Kunci: Palestin , IS , Syria
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan