Yayasan Pesara Kerajaan Perjuang Kebajikan Pesara - Najib

Diterbitkan: Isnin, 13 April 2015 3:10 PM

Najib mendapat sokongan para pesara kanan kerajaan pada majlis pelancaran Yayasan Pesara Kerajaan Malaysia dan Perasmian Mesyuarat Agung Tahunan Keempat Kelab UMNO Pesara Kanan Kerajaan Malaysia di Perbadanan Putrajaya, Isnin.

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, penubuhan Yayasan Pesara Kerajaan Malaysia merupakan wadah bagi memperjuangkan kebajikan dan kepentingan pesara-pesara kerajaan.

Beliau berkata, sebuah organisasi diperlukan untuk menjadi perantara antara pesara dan kerajaan yang boleh diajak berunding bagi merumus sesuatu supaya kesejahteraan pesara dapat dipertimbangkan oleh kerajaan mengikut kemampuannya.

"Penubuhan ini bukan (membincangkan) soal menambah pencen semata-mata walaupun ia akan dibangkitkan dari semasa ke semasa. Sistem pencen di negara kita adalah antara yang terbaik di dunia sebab itu hari ini ramai yang ingin menjadi penjawat awam.

"Melalui penubuhan yayasan ini, kita boleh bertemu dengan semua pesara kerajaan dan ini menunjukkan kerajaan sentiasa mengambil berat dan (utamakan)kepentingan para pesara," katanya pada majlis pelancaran Yayasan Pesara Kerajaan Malaysia di sini, Isnin.

Hadir sama pada majlis itu ialah Pengerusi Yayasan Pesara Kerajaan Malaysia Tan Sri Aseh Che Mat dan Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam, Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal.

Yayasan itu menaungi 25 buah persatuan dan kelab pesara yang akan menjadi penyelaras antara pesara dan kerajaan.

Pada majlis itu, Najib yang juga Presiden UMNO turut merasmikan mesyuarat agung Kelab Umno Pesara Kanan Kerajaan.

Selain isu elaun dan pencen, Najib berkata, soal perumahan dan kesihatan harus dibincangkan 'dari hati ke hati' bagi melindungi kebajikan penjawat awam selepas mereka bersara.

"Satu badan sosial juga harus diwujudkan kerana tiada sesuatu yang lebih menekankan jiwa apabila bersara, seolah-olah dunia telah melupakan kita.

"Saya tahu, para pesara kerajaan ini siapa lagi akan membantu melainkan kerajaan... saya lebih suka tuan-tuan dan puan-puan cari saya daripada (mencari) orang lain.

"Saya berharap melalui pelancaran yayasan ini akan wujud hubungan yang lebih mesra antara pesara dan kerajaan serta kebajikan pesara akan lebih terbela," katanya.

Najib juga mengumumkan kelulusan RM5 juta sebagai geran permulaan bagi yayasan itu.

"Kalau ada projek dan program yang baik, tentu yayasan ini akan kemukakan kepada kerajaan untuk diberi pertimbangan," katanya.


iklan

Video

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Kolumnis

iklan

Iklan