Kerajaan Komited Perluas Bidang Kuasa Mahkamah Syariah - Berita Semasa | mStar

Kerajaan Komited Perluas Bidang Kuasa Mahkamah Syariah

Diterbitkan: Khamis, 9 April 2015 4:16 PM

Jamil Khir Baharom

Jamil Khir Baharom

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan komited untuk menguatkuasakan undang-undang jenayah syariah termasuk memperluaskan bidang kuasa Mahkamah Syariah di negara ini.

Sehubungan itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, penubuhan Jawatankuasa Teknikal Undang-Undang Jenayah Syariah peringkat Persekutuan adalah bagi memastikan pelaksanaan undang-undang itu dapat dilaksanakan dengan teratur selaras Perlembagaan negara.

"Kerajaan Persekutuan sentiasa berusaha bagi memastkan undang-undang jenayah syariah dilaksanakan termasuk memperluaskan bidang kuasa Mahkamah Syariah, menaik taraf sistem kehakiman syariah dan menyemak semula kedudukan hakim-hakim Mahkamah Syariah.

“Kerajaan sedia maklum berkenaan hasrat kerajaan Kelantan untuk melaksanakan undang-undang jenayah syariah. Oleh itu, sebelum undang-undang itu dapat dilaksanakan, peruntukan undang-undang sedia ada perlu diteliti bagi memastikan pelaksanaannya selaras dengan Perlembagaan dan undang-undang yang sedang berkuat-kuasa,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis bagi menjawab pertanyaan Datuk Dr Nik Mazian Nik Mohamad (PAS-Pasir Puteh) yang meminta kerajaan menyatakan komitmen dalam pelaksanaan undang-undang berkaitan hudud, Kanun Jenayah Syariah (II) Kelantan.

Selain itu, menurut Jamil Khir, kerajaan negeri juga perlu memberi perhatian terhadap penggubalan undang-undang jenayah syariah yang komprehensif agar dapat memenuhi prinsip keadilan dan kesaksamaan dalam penghukuman.


   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan