Kerajaan Komited Perluas Bidang Kuasa Mahkamah Syariah

Diterbitkan: Khamis, 9 April 2015 4:16 PM

Jamil Khir Baharom

Jamil Khir Baharom

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan komited untuk menguatkuasakan undang-undang jenayah syariah termasuk memperluaskan bidang kuasa Mahkamah Syariah di negara ini.

Sehubungan itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, penubuhan Jawatankuasa Teknikal Undang-Undang Jenayah Syariah peringkat Persekutuan adalah bagi memastikan pelaksanaan undang-undang itu dapat dilaksanakan dengan teratur selaras Perlembagaan negara.

"Kerajaan Persekutuan sentiasa berusaha bagi memastkan undang-undang jenayah syariah dilaksanakan termasuk memperluaskan bidang kuasa Mahkamah Syariah, menaik taraf sistem kehakiman syariah dan menyemak semula kedudukan hakim-hakim Mahkamah Syariah.

“Kerajaan sedia maklum berkenaan hasrat kerajaan Kelantan untuk melaksanakan undang-undang jenayah syariah. Oleh itu, sebelum undang-undang itu dapat dilaksanakan, peruntukan undang-undang sedia ada perlu diteliti bagi memastikan pelaksanaannya selaras dengan Perlembagaan dan undang-undang yang sedang berkuat-kuasa,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis bagi menjawab pertanyaan Datuk Dr Nik Mazian Nik Mohamad (PAS-Pasir Puteh) yang meminta kerajaan menyatakan komitmen dalam pelaksanaan undang-undang berkaitan hudud, Kanun Jenayah Syariah (II) Kelantan.

Selain itu, menurut Jamil Khir, kerajaan negeri juga perlu memberi perhatian terhadap penggubalan undang-undang jenayah syariah yang komprehensif agar dapat memenuhi prinsip keadilan dan kesaksamaan dalam penghukuman.


iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan