Kerajaan Komited Perluas Bidang Kuasa Mahkamah Syariah

Diterbitkan: Khamis, 9 April 2015 4:16 PM

Jamil Khir Baharom

Jamil Khir Baharom

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan komited untuk menguatkuasakan undang-undang jenayah syariah termasuk memperluaskan bidang kuasa Mahkamah Syariah di negara ini.

Sehubungan itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, penubuhan Jawatankuasa Teknikal Undang-Undang Jenayah Syariah peringkat Persekutuan adalah bagi memastikan pelaksanaan undang-undang itu dapat dilaksanakan dengan teratur selaras Perlembagaan negara.

"Kerajaan Persekutuan sentiasa berusaha bagi memastkan undang-undang jenayah syariah dilaksanakan termasuk memperluaskan bidang kuasa Mahkamah Syariah, menaik taraf sistem kehakiman syariah dan menyemak semula kedudukan hakim-hakim Mahkamah Syariah.

“Kerajaan sedia maklum berkenaan hasrat kerajaan Kelantan untuk melaksanakan undang-undang jenayah syariah. Oleh itu, sebelum undang-undang itu dapat dilaksanakan, peruntukan undang-undang sedia ada perlu diteliti bagi memastikan pelaksanaannya selaras dengan Perlembagaan dan undang-undang yang sedang berkuat-kuasa,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis bagi menjawab pertanyaan Datuk Dr Nik Mazian Nik Mohamad (PAS-Pasir Puteh) yang meminta kerajaan menyatakan komitmen dalam pelaksanaan undang-undang berkaitan hudud, Kanun Jenayah Syariah (II) Kelantan.

Selain itu, menurut Jamil Khir, kerajaan negeri juga perlu memberi perhatian terhadap penggubalan undang-undang jenayah syariah yang komprehensif agar dapat memenuhi prinsip keadilan dan kesaksamaan dalam penghukuman.


iklan

Video

Khamis, 17 Ogos 2017 3:02 PM

Seksi? Urusan Saya Dengan Tuhan - Zizi Kirana

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Rabu, 16 Ogos 2017 12:30 PM

“Senyum Je Pada Haters” - Farisha Irish

Selasa, 15 Ogos 2017 3:28 PM

Raysha Rizrose Pemalu, Bukan Sombong!

Selasa, 15 Ogos 2017 11:59 AM

Keluarga 'Control' Hidup Neera Azizi?

Selasa, 15 Ogos 2017 9:00 AM

Abang Long Fadil 2 Telan Belanja RM 3.2 Juta

Kolumnis

iklan

Iklan