Rakyat Malaysia Dinasihat Tidak Ambil Risiko Terus Tinggal Di Yaman - Berita Semasa | mStar

Rakyat Malaysia Dinasihat Tidak Ambil Risiko Terus Tinggal Di Yaman

Diterbitkan: Khamis, 9 April 2015 8:25 PM

Pergolakan di Aden, Yaman yang semakin meruncing menyebabkan rakyat Malaysia dinasihat tidak terus berada di negara itu kerana faktor keselamatan.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menasihatkan rakyat Malaysia di Yaman supaya tidak mengambil risiko dengan terus tinggal di negara itu yang sedang bergolak.

"(Tindakan rakyat Malaysia tidak mahu pulang ke Malaysia) adalah satu keputusan berisiko tinggi kerana kita tidak tahu apa yang bakal berlaku di kawasan itu.

"Kita tahu situasi di Hadhramaut masih aman berbanding kawasan lain seperti di Aden. Tetapi apa yang berlaku di Aden mungkin menular ke kawasan lain.

"Maka kita menyeru rakyat Malaysia memberi kerjasama yang sepenuhnya kepada pihak berkuasa," katanya kepada pemberita selepas menyempurnakan majlis Pemakaian Pangkat Pegawai Kanan Kehormat Askar Wataniah di sini, Khamis.

Beliau berkata, pihaknya dimaklumkan sebahagian daripada 600 pelajar yang berada di Yaman membuat keputusan untuk tidak pulang ke tanah air atas pelbagai alasan termasuk peperiksaan.

Hishammuddin berkata, keengganan rakyat Malaysia untuk pulang ke negara ini akan menyebabkan kesukaran bagi pihak keselamatan negara membantu membawa mereka pulang jika berlaku keadaan yang tidak diingini di negara itu.

Beliau berkata: "Bukan satu perkara mudah untuk pihak berkuasa memasuki kawasan peperangan, menggerakkan aset, nak memastikan laluan itu selamat (untuk membawa keluar rakyat Malaysia). Ini merupakan satu tindakan yang bukan mudah.

"Jadi saya menyeru sekali lagi kepada mereka yang membuat keputusan untuk tidak mahu kembali ke tanah air supaya berfikir semula," katanya.

Hishammuddin turut memberi jaminan para pelajar Malaysia yang sedang belajar di Yaman akan diberi kebenaran untuk kembali ke negara itu bagi melanjutkan pelajaran mereka apabila keadaan kembali stabil.

Beliau juga berkata pihaknya juga sedang berbincang dengan Kementerian Pendidikan bagi menempatkan pelajar itu di universiti awam di Malaysia bagi meneruskan pengajian mereka.

Menyentuh mengenai perkembangan terkini proses perpindahan rakyat Malaysia yang kembali ke negara ini, beliau berkata pagi ini, 101 rakyat Malaysia keluar dari Hadhramaut dan berada di Salalah, Oman untuk dibawa pulang.

Tujuh lagi berada di Al-Mazyunah, iaitu sempadan Oman kerana masalah dokumen perjalanan termasuk pasport, katanya.

Hishammuddin berkata, Kedutaan Malaysia di Oman kini sedang berurusan dengan pihak berkuasa Oman untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Beliau juga berkata, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sedang berbincang dengan Jawatankuasa Evakuasi Malaysia yang dianggotai Wisma Putra, Majlis Keselamatan Negara, Kementerian Pertahanan dan Jabatan Perdana Menteri dalam pengurusan logistik, dokumen perjalanan serta urusan penerbangan balik rakyat Malaysia.

Pada masa ini dua pesawat Hercules C-130 TUDM bersama 43 anggota berada di Emiriah Arab Bersatu (UAE) sebagai persediaan untuk membawa pulang lebih banyak rakyat Malaysia dari Yaman.

Sementara itu, 154 rakyat Malaysia telah diterbangkan dari Yaman ke Malaysia.-- Bernama


Tags / Kata Kunci: Yaman , Hishammuddin Hussein , Aden , TUDM
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan