Kerajaan Sedia Geran Permulaan Prasekolah RM4.42 Juta - Berita Semasa | mStar

Kerajaan Sedia Geran Permulaan Prasekolah RM4.42 Juta

Diterbitkan: Rabu, 8 April 2015 1:54 PM

P. Kamalanathan.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan telah memberikan geran permulaan kepada 257 sektor swasta dengan peruntukan sebanyak RM4.42 juta pada tahun lepas dalam usaha memperluas pendidikan prasekolah di seluruh negara, persidangan Dewan Rakyat diberitahu pada Rabu.

Timbalan Menteri Pendidikan P. Kamalanathan berkata kerajaan juga turut menyediakan bantuan yuran kepada 41,109 murid yang layak di sekolah swasta dengan peruntukan sebanyak RM36.6 juta.

"Pembinaan prasekolah baharu adalah berdasarkan beberapa faktor termasuk jumlah calon murid prasekolah sekurang-kurangnya 25 orang murid dalam satu kelas, memastikan tiada prasekolah dari agensi kerajaan yang lain seperti Kemas dan keupayaan kewangan semasa kerajaan," katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan M.Kulasegaran (DAP-Ipoh Barat) yang ingin tahu mengenai kesediaan kerajaan membina kelas prasekolah di semua Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) sebelum tahun 2020.

Kamalanathan berkata kelas prasekolah di SJKT akan diperluas kepada 11 kelas tahun ini menjadikan keseluruhan kelas prasekolah di SJKT sebanyak 233.
Tags / Kata Kunci: geran , prasekolah , P. Kamalanathan
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan