MAS Nafi Nyaris Bertembung Pesawat Kuwait Airways Di Pakistan - Berita Semasa | mStar

MAS Nafi Nyaris Bertembung Pesawat Kuwait Airways Di Pakistan

Diterbitkan: Selasa, 7 April 2015 6:00 PM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Penerbangan Malaysia (MAS) menafikan salah satu penerbangannya ke London nyaris bertembung dengan pesawat Kuwait Airways di ruang udara Pakistan, Ahad lalu.

Seorang jurucakap MAS berkata, syarikat itu mengelak daripada menggunakan ruang udara Pakistan kerana risiko terhadap keselamatan operasi penerbangan, susulan daripada Buletin Maklumat Keselamatan (SIB) yang dikeluarkan oleh Agensi Keselamatan Penerbangan Eropah (EASA) tahun ini.

Menurut beberapa laporan berita, sebuah pesawat Kuwait Airways dalam penerbangannya ke Islamabad, Pakistan nyaris bertembung dengan pesawat MAS yang menuju ke London.

Dilaporkan, pihak berkuasa penerbangan awam Paskitan berkata, insiden itu berlaku di daerah Zhob di Baluchistan, barat daya Pakistan disebabkan oleh isyarat radar kawalan trafik udara yang lemah.

MAS menuntut media berkenaan supaya menarik balik laporan tersebut dan mengeluarkan permohonan maaf secara terbuka.

"Penerbangan Malaysia tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana pihak yang menyiarkan dakwaan tidak berasas sehingga menjejaskan reputasi syarikat penerbangan ini," kata jurucakap itu.


Tags / Kata Kunci: Penerbangan Malaysia , MAS , Kuwait Airways
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan