Pindaan Akta Hasutan Benarkan Kerajaan Dikritik - Berita Semasa | mStar

Pindaan Akta Hasutan Benarkan Kerajaan Dikritik

Diterbitkan: Selasa, 7 April 2015 2:44 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pindaan terhadap Akta Hasutan 1948 memberi ruang kepada mana-mana pihak untuk mengkrtik kerajaan dan sistem kehakiman negara.

Berdasarkan Seksyen 3 subfasal (a) (i), rang undang-undang itu mencadangkan supaya digugurkan perkataan ‘kerajaan’ daripada akta asal berhubung kesalahan menghasut.

"Perbuatan mana-mana orang mengembangkan kebencian, penghinaan atau membangkitkan ketidakpuasan hati terhadap kerajaan tidak lagi menjadi kesalahan di bawah Akta Hasutan.

"Pindaan ini adalah selaras dengan hasrat kerajaan untuk menjadi lebih terbuka dan dengan itu membolehkan orang awam bebas untuk memberikan maklum balas atau kritikan terhadap kerajaan agar dapat mewujudkan suatu pentadbiran yang telus dan bertanggungjawab," demikian menurut kandungan akta itu.

Sebelum ini, Akta Hasutan 1948  atau Akta 15 menjelaskan bahawa kecenderungan menghasut merangkumi tindakan mendatangkan kebencian, penghinaan atau bagi membangkitkan perasaan tidak setia terhadap mana-mana raja atau kerajaan.

Selain itu menurut Seksyen 3 subfasal (a) (iii), dicadangkan supaya digugurkan perenggan 3(1)(c) berhubung penghinaan terhadap pentadbiran keadilan.

"Dengan pemotongan perenggan ini, apa-apa perbuatan mengembangkan kebencian, penghinaan atau membangkitkan ketidakpuasan hati terhadap pentadbiran keadilan di Malaysia tidak lagi dianggap sebagai perbuatan menghasut.

"Oleh itu perbuatan berkenaan tidak akan ditangani sebagai suatu kesalahan di bawah Akta 15,” katanya.

Tags / Kata Kunci: Akta Hasutan
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan