Nahas Helikopter: Laporan Awal Siasatan Dalam Tempoh Seminggu - DCA - Berita Semasa | mStar

Nahas Helikopter: Laporan Awal Siasatan Dalam Tempoh Seminggu - DCA

Diterbitkan: Ahad, 5 April 2015 1:29 PM

Lokasi tragedi helikopter yang mengorbankan enam nyawa di Kampung Sungai Pening, Semenyih, petang Sabtu.

(Ubah saiz teks)

SEMENYIH: Jabatan Penerbangan Awam (DCA) akan mengeluarkan laporan awal siasatan nahas helikopter awam yang terhempas di Kampung Sungai Pening di Semenyih petang Sabtu, dalam masa seminggu,  kata Pengarah Operasi Penerbangan DCA  Datuk Yahaya Abdul Rahman.

Beliau berkata pada masa ini tumpuan DCA dan pasukan penyelamat ialah mencari perakam suara dan mengumpul serpihan helikopter itu untuk siasatan lanjut.

Bercakap kepada pemberita di lokasi kejadian, Yahaya berkata DCA akan bekerjasama dengan syarikat pengeluar helikopter, Airbus dari France untuk membantu siasatan dari sudut teknikal.

Siasatan itu turut melibatkan tiga wakil DCA dan dua anggota biro siasatan nahas kemalangan udara dari Kementerian Pengangkutan, yang kini berada di lokasi kejadian.

"DCA datang dan hendak tengok daripada atas (semasa memantau lokasi nahas dari udara) kalau ada apa-apa yang perlu dibantu. Kita hendak tengok jika ada benda yang jatuh sebelum nahas itu.

"Selepas itu saya hendak tengok bangkai helikopter sebelum membuat perancangan untuk siasatan lanjut. DCA minta bantuan dari pasukan penyelamat lain," katanya.

Yahaya mengesahkan pihaknya belum menerima sebarang rakaman percakapan terakhir antara juruterbang dan menara kawalan.

"Kami perlu menilai dari segi masalah mekanikal jika ada. Saksi berkata nampak helikopter terjunam," katanya.

Mengenai spekulasi sama ada helikopter meletup di udara atau terlanggar pencawang, Yahaya berkata DCA tidak mempunyai maklumat lanjut mengenai spekulasi itu.

Namun, melalui pemerhatian peribadi, beliau mendapati tiada pencawang di sekitar lokasi kejadian yang merupakan lembah dan helikopter terjunam kira-kira 1,500 kaki

Nahas helikopter AS365N2 Dauphin di Kampung Sungai Pening pada Sabtu petang (semalam), telah mengorbankan kesemua enam orang di dalamnya iaitu Pengerusi Perbadanan PR1MA Malaysia yang juga bekas menteri Tan Sri Dr Jamaluddin Jarjis, Ketua setiausaha sulit kepada Perdana Menteri Datuk Azlin Alias, juruterbang Kpt Clifford William Fournier, pembantu operasi Aidana Baizieva, Pengawal peribadi Jamaluddin, Razakan B Seran dan Datuk Tan Huat Seang.
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan