Ramai Tersangkut Monorel Terbakar - Berita Semasa | mStar

Ramai Tersangkut Monorel Terbakar

Diterbitkan: Isnin, 30 Mac 2015 3:42 PM

Api kelihatan di bawah gerabak Monorel ketika anggota Bomba dan Penyelamat melakukan pemeriksaan pada gerabak Monorel tersebut di Stesen Monorel Titiwangsa pada Isnin.-fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ramai orang yang sedang menuju ke tempat kerja tersangkut akibat kebakaran monorel di stesen Titiwangsa di sini kira-kira 8.30 pagi Isnin.

Ia bukan sahaja menjejaskan mereka yang menggunakan monorel, malah pemandu yang biasanya melalui jalan di kawasan berkenaan turut mengalami kesesakan sehingga terdapat yang lewat sampai ke pejabat.

"Saya tersekat di sini lebih sejam sejak 9.30 pagi. Tak boleh bergerak. Jalan ditutup. Kami terpaksa menggunakan lorong kecil di sebelah kiri untuk meneruskan perjalanan. Saya boleh nampak, bomba cuba memadamkan kebakaran," kata seorang pemandu, Adnan Jahaya, 54, yang mahu menghala ke Jalan Tun Razak.

Berikutan kebakaran, perkhidmatan monorel di bandar raya ini ditangguh  sementara mulai pukul 8.50 pagi.

Orang ramai juga kelihatan menutup hidung bagi mengelak bau asap kebakaran di sekitar stesen bertingkat tersebut, yang kebakaran dilapor berpunca daripada kebakaran pada sebuah daripada tayar tren dua gerabak itu.

Seorang pelajar Nur Athirah, 23, berkata dia lewat untuk janji-temunya ekoran kelewatan bapanya bagi mengambilnya di stesen itu.

"Lihat keadaan trafik ini, ia teruk. Tetapi saya lega tiada siapa yang cedera. Saya berada di stesen ini apabila kebakaran berlaku dan anggota bomba sungguh cekap mengawal api.

"Mereka mampu memadam kebakaran dalam masa kira-kira 30 minit," katanya sambil mengeluarkan telefon bimbitnya untuk mengambil gambar koc yang terbakar.

Nava Amuthan, 24, berkata dia dalam perjalanan untuk temuduga dan terpaksa  menunda janji-temunya ke hari lain kerana tersangkut di stesen berkenaan.

"Saya naik tren dari Bandar Tasik Selatan dan apabila saya turun di stesen Titiwangsa, saya mendapat tahu mengenai kebakaran.Saya dapat melihat para pegawai (anggota bomba, polis dan polis trafik) bertungkus lumus mengawal keadaan," katanya.

Seorang pesara, Ahmad, 61, berkata anggota bomba dapat memadam kebakaran dalam masa kira-kira setengah jam.

"Saya nak pergi makan di warung berhampiran bila saya terdengar bunyi siren. Saya lalu pergi ke kawasan stesen bas untuk melihat apa yang berlaku dan saya dapat lihat anggota bomba sedang cuba memadam kebakaran. Dalam masa setengah jam sahaja, api dapat dipadam. Saya kagum dengan kecekapan mereka," katanya.

Keadaan kesesakan mula beransur pulih sekitar 11 pagi, kira-kira sejam selepas api dipadam.

Sementara itu Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Sentul, Zahari Mohamad berkata pihaknya menerima panggilan pada pukul 8.52 pagi dan dapat mengawal kebakaran setengah jam kemudian. 

Empat jentera dikejarkan ke tempat kebakaran, dua jentera dari balai Hang Tuah, satu dari balai Sentul dan satu dari balai Titiwangsa dengan keseluruhan 22 anggota. 

Anggota bomba berusaha memadam kebakaran yang berlaku pada gerabak monorel. - fotoBERNAMA


Beliau berkata punca kebakaran akan disiasat forensik kebakaran, tetapi daripada maklumat awal, kemungkinan ia berlaku akibat geseran tayar dengan rel.

"Pihak bomba mendapati banyak asap dalam gerabak dan api dipadam dari arah bawah ke atas," katanya.

Selain kebakaran, perkhidmatan monorel turut ditangguh ekoran sebuah lagi tren empat gerabak terdampar antara stesen Imbi dan Bukit Bintang berikutan masalah teknikal.

Namun tren penyelamat telah dihantar ke tempat kejadian untuk menolak tren yang tersangkut itu ke stesen Imbi sebelum penumpang dibenarkan turun.

Tags / Kata Kunci: monorel , kebakaran , Stesen Titiwangsa
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan