PAS Pertikai Pendirian DAP Tolak Hadi - Berita Semasa | mStar

PAS Pertikai Pendirian DAP Tolak Hadi

Diterbitkan: Selasa, 24 Mac 2015 4:10 PM

Dr Siti Mariah Mahmud.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kota Raja (PAS), Dr Siti Mariah Mahmud mempersoalkan pendirian DAP untuk mengekalkan kerjasama bersama PAS tetapi pada masa sama memutuskan hubungan dengan Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"Ini adalah berita kepada saya. Saya tidak tahu. Adalah sukar untuk memutuskan hubungan dengan kepala tetapi anda ingin meneruskan (hubungan) dengan ekornya," katanya kepada pemberita di sini Selasa.

Beliau berkata tindakan tersebut akan mewujudkan dilema di dalam pakatan rakyat dan ia memerlukan perbincangan lanjut di kalangan pemimpin parti.

Ahli Parlimen Parit Buntar Mujahid Yusof Rawa berkata disebalik keputusan DAP itu, PAS masih boleh bekerja dalam rangka kerja Pakatan Rakyat.

"Tanpa mengira sebarang perbuatan seorang pemimpin PAS, kami masih dalam rangka kerja itu. Sekiranya terdapat seorang atau dua pemimpin di dalam PAS yang DAP tidak suka, ini bermaksud keseluruhan organisasi akan terjejas," katanya.

Terdahulu, Ahli Parlimen Pasir Mas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz berkata DAP tidak boleh memutuskan hubungan dengan presiden parti itu.

"Mereka tidak boleh putuskan hubungan dengan seorang pemimpin di dalam parti kerana Hadi mewakili PAS di dalam Pakatan Rakyat. Apa yang mereka katakan mempunyai maksud tersirat.

"Daripada apa yang saya faham, mereka mahu memberi tekanan dalam kalangan ahli PAS untuk menolak Hadi. Saya mahu DAP untuk menjelaskan perkara ini dengan lebih lanjut," katanya.


Tags / Kata Kunci: PAS , Abdul Hadi Awang , DAP , Siti Mariah Mahmud
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan