Kejatuhan Nilai Ringgit Tidak Selama-Lamanya 'Berita Buruk' - Berita Semasa | mStar

Kejatuhan Nilai Ringgit Tidak Selama-Lamanya 'Berita Buruk'

Diterbitkan: Khamis, 19 Mac 2015 10:46 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Malaysia terpaksa membayar lebih untuk barangan dan makanan yang diimport kerana aliran mata wang Amerika Syarikat lebih kukuh. Walaubagaimanapun, ahli ekonomi Malaysia berkata ia tidaklah seburuk mana dan tidak akan berterusan.

Julia Goh berkata kos mengimport yang lebih tinggi, terutamanya barangan mewah, akan diturunkan kepada pengguna.

"Penjual akan menaikkan harga produk mewah terutamanya jika mereka tahu pelanggan mampu dan tidak keberatan untuk membayar," kata Pengarah Ekonomi serantau CIMB Investment Bank.

Beliau menegaskan bahawa sektor-sektor lain, seperti industri elektrik dan elektronik adalah sangat kompetitif dan harga barangan ini tidak mungkin meningkat.

Nilai ringgit diniagakan pada kira-kira 3.70 berbanding dolar, yang paling rendah sejak kawalan modal yang telah dikeluarkan pada 21 Julai 2005.

"Kami menjangkakan mata wang ringgit akan turun dan naik lagi pada tahun ini," kata Goh.

Sebuah pakar ekonomi bank berkata kos yang lebih tinggi daripada import telah sebahagiannya diimbangi oleh harga pasaran global yang lebih rendah.

Beliau berkata eksport Malaysia juga lebih murah dan pengeksport telah meraih keuntungan daripada mata wang ringgit yang lebih lemah.

Beliau berkata ibu bapa yang mempunyai rancangan untuk menghantar anak-anak mereka untuk belajar di luar negara perlu bersedia dengan turun naik mata wang.

"Mereka perlu membayar lebih apabila ringgit lemah dan kurang ketika ringgit tinggi dan ini adalah realiti yang mereka harus diterima, "katanya.

"Saya tidak menjangkakan ringgit akan jatuh lebih dari 3.80," katanya.

Beliau berpendapat bahawa kos belajar di luar negara bukan menjadi kebimbangan utama bagi mana-mana kerajaan.

"Mereka yang menerima kesan (ibu bapa dan pelajar) kecil jumlahnya. Pihak kerajaan perlu lebih prihatin bagaimana ringgit yang lemah dan akan memberi kesan kepada rakyat Malaysia, "katanya.

Jabatan Perdagangan Amerika Syarikat melaporkan bahawa pelajar Malaysia di kolej-kolej dan universiti Amerika Syarikat menyumbang RM805 juta (ASD218 juta) kepada ekonomi Amerika Syarikat tahun lepas.

Beliau berkata kejatuhan ringgit adalah disebabkan oleh harga minyak mentah yang lebih rendah, bersama-sama dengan pelaburan yang dipengaruhi oleh iklim politik di sini.

Beliau berkata perlu ada penambahbaikan pada tahun ini dan dijangka ringgit diniagakan pada purata 3.65 berbanding dolar bagi tahun tersebut.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan