G100 Akui Saingan Sengit Luluskan Usul - Berita Semasa | mStar

G100 Akui Saingan Sengit Luluskan Usul

Diterbitkan: Sabtu, 14 Mac 2015 1:19 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Sekumpulan peguam yang digelar 'G100' mengakui menghadapi saingan sengit bagi meluluskan usul mereka pada mesyuarat agung (AGM) Majlis Peguam ke-69 yang berlangsung pada Sabtu.

Jurucakap kumpulan itu, Lukman Sheriff Alias ​​berkata mereka berhadapan saingan itu walaupun kehadiran yang lebih baik kali ini berbanding AGM pada tahun sebelumnya.

Lebih daripada 1,700 ahli dipercayai menghadiri AGM Majlis Peguam ke-69, yang diadakan di Hotel Renaissance di sini pada Sabtu.

Kehadiran tahun ini dipercayai melebihi daripada tahun-tahun sebelumnya.

"Orang-orang kami berada di sini tetapi ia adalah satu perjuangan yang sukar bagi kami," katanya kepada The Star Online ketika ditemui di sini.


Mereka mencadangkan tiga usul iaitu:


1) Usul supaya Christopher Leong menarik balik kenyataan akhbar bertarikh 11 Februari 2015 bertajuk 'Siaran Akhbar: Datuk Seri Anwar Ibrahim: Yang didakwa atau dianiaya?' Yang dikeluarkan oleh beliau sebagai Presiden Majlis Peguam dan seterusnya meminta beliau mengemukakan permohonan maaf secara terbuka kepada badan kehakiman berkenaan kerana menyebabkan badan itu dipandang hina dan mengelirukan orang ramai.

Pencadang: Faidhur Rahman Abdul Hadi
Penyokong: Aidil Khalid


2) usul untuk membatalkan resolusi yang dicadangkan Leong selaku Presiden Majlis Peguam berhubung dengan Akta Hasutan 1948 seperti yang diluluskan dan diterima pakai oleh Mesyuarat Agung Luar Biasa Majlis Peguam pada 19 September 2014.

Pencadang: Faidhur Rahman Abdul Hadi
Penyokong: Nurrul Nadia Norrizan


3) Usul bagi menyeru Majlis Peguam mengamalkan ketelusan dalam pemilihannya berdasarkan seksyen 49, 50 dan 51 Akta Profesion Undang-Undang 1976.

Pencadang: Hanif Abdul Rahman
Penyokong: zril Mohd Amin

Tags / Kata Kunci: Majlis Peguam , G100

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan