Brickfields Dipertimbang Sebagai 'Blind City' - Tengku Adnan - Berita Semasa | mStar

Brickfields Dipertimbang Sebagai 'Blind City' - Tengku Adnan

Diterbitkan: Sabtu, 14 Mac 2015 6:34 PM

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menjawab pertanyaan masyarakat awam pada sesi "Town Hall" Parlimen Bukit Bintang di Auditorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Sabtu. -fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Wilayah Persekutuan akan mempertimbang untuk mengiktiraf Brickfields sebagai 'Blind City' kerana kawasan itu merupakan tumpuan Orang Kelainan Upaya (OKU) cacat penglihatan.

Menterinya, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata bagaimanapun perkara itu perlu dibincangkan secara terperinci di peringkat kementerian sebelum dibawa ke Kabinet.

"Permintaan dari mereka (Pertubuhan Orang-orang Buta Malaysia untuk menjadikan Brickfields sebagai Blind City) akan difikirkan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan perjumpaan 'Town Hall' (sesi dialog dengan penduduk setempat) untuk kawasan Bukit Bintang di sini, Sabtu.

Semasa sesi itu, seorang wakil dari pertubuhan tersebut mencadangkan supaya Brickfields diiktiraf sebagai Blind City supaya ia dikenali di serata dunia seperti Chinatown.

Mengenai masalah kerosakan kemudahan untuk OKU cacat penglihatan di sekitar Brickfields yang turut dibangkitkan semasa sesi itu, beliau berkata semua kemudahan tersebut akan diselenggara semula.

"Kita memang sentiasa memberi kemudahan dan membantu golongan OKU cacat penglihatan seperti menyediakan pusat urutan untuk mereka bekerja," kata Tengku Adnan.

Turut dibangkitkan oleh beberapa pembeli unit kedai projek Plaza Rakyat di Jalan Pudu, ialah mengenai status projek tersebut yang kini masih terbengkalai meskipun dijanjikan akan dimulakan pada Disember tahun lepas.

Beliau berkata projek berkenaan dijangka dimulakan tahun ini, bagaimanapun tiada sebarang tarikh ditetapkan.

"Kita juga akan berbincang dengan pemaju baharu sama ada mereka akan memberi pampasan kepada pembeli unit atau pembeli akan mendapat unit yang telah mereka beli selepas siap kelak," katanya.
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan