Azmin Tolak Pemberian Bonus 3 Bulan Gaji Kepada MBPJ - Berita Semasa | mStar

Azmin Tolak Pemberian Bonus 3 Bulan Gaji Kepada MBPJ

Diterbitkan: Rabu, 4 Mac 2015 3:30 PM

Azmin Ali.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Kerajaan Selangor pada Rabu menolak cadangan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) untuk memberikan Ganjaran Khas Prestasi Majlis Tahun 2014 sebanyak tiga bulan kepada Ahli Majlis dan kakitangannya.

Bagaimanapun Menteri Besar, Azmin Ali berkata Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) bersetuju untuk memberikan bonus satu bulan gaji kepada kakitangan MBPJ tertakluk kepada syarat ketat penilaian secara menyeluruh.

Azmin Ali.

Azmin berkata MMKN akan menyediakan garis panduan yang lebih ketat kepada semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) bagi menjamin prinsip ketelusan dan kebertanggungjawaban dalam pengurusan kewangan di peringkat PBT.

"Semua PBT di Selangor bertanggungjawab untuk menghayati akan tujuan penubuhan majlis perbandaran yang berorientasikan perkhidmatan kepada rakyat. 

"PBT diminta mematuhi dasar-dasar Kerajaan Negeri yang telah diputuskan sebelum ini selaras dengan Seksyen 10(9) Akta Kerajaan Tempatan 1972," katanya

Jelasnya,  peningkatan hasil kutipan melalui pembayaran cukai rakyat tidak boleh dilihat sebagai keuntungan perniagaan sebaliknya ia perlu diurus secara berhemah dan efisien. 

"Kutipan hasil dan rezab perlu diurus dengan berhemah dan dikembalikan kepada rakyat melalui pembangunan yang berkualiti dan perkhidmatan yang efisien termasuk Piagam Pelanggan yang jelas. 

"Penyelenggaraan jalan yang baik dan selesa, pengurusan sampah dan sisa pepejal yang cekap serta menjamin persekitaran yang bersih dan selamat," katanya. 

Beliau berkata PBT juga perlu meneroka dan melabur dalam sektor perkhidmatan yang baru untuk meningkatkan kualiti kehidupan bandar.

Tags / Kata Kunci: Azmin Ali , MBPJ , bonus
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan