Rang Undang-Undang Anti Keganasan Dibentang Mac - Berita Semasa | mStar

Rang Undang-Undang Anti Keganasan Dibentang Mac

Diterbitkan: Sabtu, 21 Februari 2015 10:47 AM

Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar

(Ubah saiz teks)

KUCHING: Rang Undang-undang Anti Keganasan sedia untuk dibentangkan di Parlimen bulan depan, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Beliau berkata undang-undang itu penting untuk membendung pengaruh pengganas kerana peruntukan sedia ada kebanyakannya menguruskan perkara selepas kejadian.

"Mereka mempengaruhi remaja dan anak-anak kita. Mereka menggunakan pelbagai pendekatan. Mereka pergi ke universiti, ke sekolah-sekolah. Ini merupakan cabaran besar bagi Kerajaan, " kata Junaidi Khamis ketika mengulas mengenai penahanan gadis berusia 14 tahun baru-baru ini yang disyaki cuba untuk menyertai Negara Islam (IS).

 
Gadis dari Muar itu telah ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) pada Selasa sebelum menaiki penerbangan ke Kaherah, di Lapangan Terbang Antarabangsa KL.

Junaidi berkata kumpulan pengganas menggunakan media sosial dan kaedah asas untuk menyebarkan pengaruh mereka dari dalam dan luar Malaysia.

"Jika seorang guru dipengaruhi, maka guru itu boleh mempengaruhi anak-anak orang lain, sebabnya itulah pihak polis sedang meningkatkan pengumpulan data perisikan mereka.

"Undang-undang pencegahan diperlukan supaya kita boleh mengambil tindakan sebelum sesuatu perbuatan dilakukan."

Junaidi berkata kumpulan pengganas yang menyalahgunakan Islam sebagai alat politik merupakan ancaman kepada semua rakyat Malaysia, bukan sahaja orang Islam.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan