MH370: MAS Jawab Surat Waris Penumpang China Beberapa Hari Lagi - Berita Semasa | mStar

MH370: MAS Jawab Surat Waris Penumpang China Beberapa Hari Lagi

Diterbitkan: Khamis, 12 Februari 2015 11:11 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) akan menjawab surat yang dikemukakan tiga waris penumpang penerbangan MH370 dalam tempoh beberapa hari lagi.

Menerusi kenyataan, syarikat penerbangan itu berkata, surat berkenaan diserahkan kepada Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya dalam pertemuan dengan anggota keluarga terbabit di ibu pejabat MAS di sini, Khamis.

Waris penumpang itu datang ke ibu pejabat MAS dan bertemu Ahmad Jauhari serta anggota Jawatankuasa Pengurusan.

Bagaimanapun, MAS tidak memperjelaskan lebih lanjut tentang kandungan surat itu.

"MAS menawarkan bantuan kebajikan oleh petugas berbahasa Mandarin kepada waris berkenaan," menurut kenyataan itu.

MAS berkata, sungguhpun komunikasi yang kerap diadakan dengan keluarga waris menerusi Pusat Komunikasi dan Sokongan Keluarga (FCSC) di Beijing, syarikat penerbangan itu "tidak dapat memberi sebarang penjelasan lanjut atau maklumat teknikal berhubung nasib MH370 selain daripada apa yang telahpun menjadi pengetahuan umum."

Kenyataan itu menyebut sejak dari awal kemalangan itu berlaku Mac lepas, MAS memberi sepenuh komitmen kepada pihak berkuasa siasatan dan menyalurkan semua maklumat yang ada.

"Maklumat yang diserah kepada MAS berhubung keputusan siasatan itu akan dikongsi bersama dengan keluarga apabila diperoleh," kata kenyataan itu.

Pesawat MH370 hilang ketika dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac tahun lepas.

Pesawat Boeing 777-200ER membawa 239 penumpang, sebahagian besarnya rakyat China, dan petugas kabin, dijadual mendarat di Beijing pada 6.30 pagi.

Penerbangannya dipercayai berakhir di selatan Lautan Hindi.

Pada 29 Januari tahun ini, Jabatan Penerbangan Awam Malaysia mengisytiharkan insiden itu sebagai kemalangan berdasarkan peraturan penerbangan antarabangsa, dan kesemua 239 penumpang serta kru dianggap terkorban.


Tags / Kata Kunci: MAS , MH370 , China , Ahmad Jauhari Yahya
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan