Hakisan Bukit Bahayakan Penduduk Orang Asli Di Lojing - Berita Semasa | mStar

Hakisan Bukit Bahayakan Penduduk Orang Asli Di Lojing

Diterbitkan: Ahad, 8 Februari 2015 11:43 AM

(Ubah saiz teks)

GUA MUSANG: Hakisan tanah di kawasan berbukit Tanah Tinggi Lojing di sini, semakin meruncing sehingga membahayakan nyawa ratusan penduduk Orang Asli yang menetap di sekitarnya.

Malah, beberapa Orang Asli yang ditemui Bernama turut mengakui sungai di kawasan tersebut terutamanya Sungai Belatop semakin tercemar kerana dipenuhi lumpur akibat hakisan yang berlaku.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Orang Asli (JKKKOA) Kamal Rami berkata masalah berkenaan telah membelenggu penduduk di kawasan berkenaan sejak beberapa tahun lepas tanpa sebarang penyelesaian daripada pihak bertanggungjawab.

Kamal mendakwa hujan lebat yang berlaku tahun lepas tambah meruncingkan keadaan apabila ia menyebabkan hakisan semakin teruk berikutan banyak hutan ditebang tanpa kawalan.

"Kemungkinan banjir buruk yang berlaku di bandar Gua Musang (Disember lepas) juga akibat daripada penebangan hutan di Hulu Kelantan dan bukit tidak lagi mempunyai ketahanan untuk menyerap air hujan.

"Kami bersetuju dengan dakwaan beberapa menteri baru-baru ini bahawa banjir lumpur itu berpunca daripada kelemahan pihak tertentu yang terlalu banyak meluluskan tanah untuk pembangunan ladang," katanya ketika ditemui Bernama di sini, Ahad.

Beliau berharap kelulusan kawasan baharu untuk dijadikan tanah pertanian dihentikan kerana ia akan menjejaskan alam sekitar dan mencemarkan Sungai Belatop.

"Memang sungai itu sudah tidak lagi boleh digunakan penduduk Orang Asli untuk keperluan harian kerana bukan sahaja berlumpur, malah terdedah kepada racun tanaman sayur-sayuran," katanya.

Seorang penduduk, Udang Bujang, 60, berkata, setiap kali berlaku hujan lebat kebanyakan penduduk Orang Asli yang tinggal di lereng bukit dan pinggir sungai berada dalam kebimbangan.

Katanya, ini kerana sebelum ini sudah beberapa kali kediaman mereka hampir menyembah bumi akibat ditolak tanah di kawasan bukit yang terhakis.

"Ketika kejadian banjir besar baru-baru ini juga, kami semua telah bersiap sedia untuk pindah, tetapi bernasib baik kejadian hakisan tidak membabitkan kawasan penempatan," katanya.

Sementara itu, Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Gua Musang Ab Aziz Yusof berkata, pihaknya menerima banyak aduan daripada penduduk Orang Asli kerana kampung mereka terdedah hakisan tanah bukit.

Beliau memandang serius kejadian yang berlaku namun menegaskan kerajaan pusat tidak boleh menghalang aktiviti pertanian kerana ia bukan di bawah bidang kuasa mereka.


Tags / Kata Kunci: Lojing , Sungai Belatop , Orang Asli , Kamal Ramli
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan