PM Adakan Pertemuan Empat Mata Dengan Jokowi - Berita Semasa | mStar

PM Adakan Pertemuan Empat Mata Dengan Jokowi

Diterbitkan: Jumaat, 6 Februari 2015 10:18 AM

Najib (kiri) mengiringi Jokowi semasa menyambut ketibaan Presiden Indonesia itu di Bangunan Perdana Putra di Putrajaya pada Jumaat. - fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengadakan pertemuan empat mata dengan Presiden Indonesia Joko Widodo di Kompleks Perdana Kompleks Putra di sini Jumaat.

Najib dan Joko yang lebih dikenali sebagai Jokowi, akan menghadiri mesyuarat delegasi sebelum mengadakan sidang akhbar bersama.

Mesyuarat itu dijangka membincangkan pelbagai isu termasuk ekonomi, pengambilan pekerja dan wilayah maritim.

Najib dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor kemudian akan menjadi hos pada majlis makan tengah hari rasmi bagi meraikan Jokowi dan isteri, Iriana dan delegasi Indonesia di Sri Perdana di Putrajaya.

Jokowi akan melawat kilang Proton bagi meninjau peluang kerjasama antara kedua-dua negara dalam bidang automotif.

Presiden Jokowi, yang dilantik sebagai Presiden Indonesia pada 20 Oktober tahun lepas, sedang dalam rangka lawatan negara pertama tiga hari ke Malaysia, atas undangan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Beliau membawa bersamanya menteri-menteri utama kabinet dalam delegasinya termasuk Menteri Hal Ehwal Luar, Retno Marsudi; Menteri Penyelaras bagi Hal Ehwal Ekonomi Sofyan Djalil; Menteri Perdagangan Rachmat Gobel dan Menteri Tenaga Kerja M. Hanif Dhakiri, Ketua Agensi Kebangsaan bagi Penempatan dan Perlindungan Pekerja Indonesia Luar Negara, Nusron Wahid, Ketua Sekretariat Presiden Djarot Sri Sulistyo dan Setiausaha Tentera kepada Presiden Indonesia Tri Wahyudi Sukarno.

Pada Rabu, Wisma Putra dalam satu kenyataan berkata lawatan negara Presiden Indonesia itu memberi peluang kepada kedua-dua pemimpin untuk mengkaji kemajuan dalam hubungan dua hala antara kedua-dua negara.

Indonesia ialah rakan perdagangan keenam terbesar Malaysia di peringkat global dan ketiga terbesar dalam kalangan negara anggota ASEAN.

Jumlah perdagangan antara kedua-dua negara mencatatkan RM61.1 bilion (AS$19.4 bilion) pada 2013 dan RM54.7 bilion (AS$16.9 bilion) bagi tempoh Januari hingga November 2014.

Tags / Kata Kunci: Najib Tun Razak , Jokowi , Indonesia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan