Vell Pari Kritik Menteri Lihat Isu Ekonomi Melalui Lensa Perkauman - Berita Semasa | mStar

Vell Pari Kritik Menteri Lihat Isu Ekonomi Melalui Lensa Perkauman

Diterbitkan: Selasa, 3 Februari 2015 2:45 PM

Datuk Seri S. Vell Paari

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Bekas pengarah strategik MIC Datuk Seri S. Vell Paari mengkritik Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang menggesa pengguna Melayu memboikot perniagaan orang Cina dalam usaha untuk menurunkan harga barang.

Melabelkan ucapan rakan Barisan Nasionalnya itu sebagai 'mengejutkan', Vell Paari berkata tidak ada keperluan untuk menangani isu itu melalui lensa perkauman kerana ia adalah perkara yang menjejaskan semua rakyat Malaysia.

"Mengapa dia tidak boleh hanya melabelkan mereka sebagai peniaga yang tidak bertanggungjawab? Menteri itu perlu tahu bahawa peniaga yang tidak bertanggungjawab datang dalam pelbagai warna.

"Oleh itu, adalah sangat tidak bertanggungjawab untuk menukar isu keuntungan berlebihan kepada agenda 'kita  vs mereka' ," kata Vell Paari dalam satu kenyataan, Selasa.

Beliau berkata Ismail Sabri sepatutnya berunding dengan rakan Kabinetnya, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, dan mengambil tindakan tegas terhadap peniaga yang tidak bertanggungjawab ini.

"Ini bukan semangat 1Malaysia oleh Perdana Menteri," katanya.

Ismail Sabri telah membuat posting di halaman Facebook beliau, yang telah dikeluarkan, memanggil pengguna Melayu memboikot perniagaan orang Cina supaya mereka tertekan untuk mengurangkan harga mereka.

Beliau pada Isnin menjelaskan bahawa kenyataan beliau telah tidak ditujukan kepada semua orang Cina, tetapi hanya golongan usahawan yang enggan menurunkan harga barang.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan