Anggota Bomba Selamatkan Tapir Malaya Terperangkap Dalam Parit - Berita Semasa | mStar

Anggota Bomba Selamatkan Tapir Malaya Terperangkap Dalam Parit

Diterbitkan: Isnin, 2 Februari 2015 10:06 AM

Anggota bomba ketika melakukan operasi menyelamatkan seekor tapir Malaya yang terperangkap di dalam parit.

(Ubah saiz teks)

KUANTAN: Anggota bomba mengambil masa hampir dua jam untuk menyelamatkan seekor tapir Malaya yang terperangkap di dalam parit di Indera Mahkota di sini.

Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Pahang Anuar Hassan berkata pihaknya menerima panggilan daripada orang ramai mengenai haiwan yang terperangkap itu pada pukul 2 petang Sabtu.

"Balai bomba Indera Mahkota menghantar enam anggota ke tempat kejadian dan memulakan operasi menyelamat pada pukul 2.20 petang," katanya.

"Anggota bomba menggunakan tali abah-abah untuk menarik tapir keluar dari parit dan kemudian menyerahkannya kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) untuk tindakan selanjutnya," kata Anuar.Pengarah Perhilitan Pahang Khairiah Mohd Shariff berkata tapir jantan itu kini dirawat di pusat pemuliharaan Jenderak.

"Ia mengalami beberapa kecederaan di bahagian kaki apabila terjatuh ke dalam parit," katanya.

"Kami sedang merawatnya supaya kesihatannya pulih seperti biasa.

"Apabila telah pulih, kita akan lepaskannya ke dalam Rizab Hidupan Liar Krau," katanya.

Khairiah berkata, tapir itu mungkin telah mengembara di luar dari habitatnya yang biasa sebelum terperangkap di dalam parit.

"Dalam mana-mana kes, kawasan di sekitar Indera Mahkota adalah hutan belukar, dan bukan habitat yang sesuai untuk haiwan," katanya.

Tapir Malaya, juga dipanggil tapir Asia, adalah yang terbesar daripada lima spesies tapir, dan adalah satu-satunya yang berasal dari Asia.

Haiwan herbivor kini dianggap sebagai spesies terancam.

Tapir Malaya mempunyai ciri-ciri dua tona pada badan, separuh hitam di depan dan separuh lagi putih.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan