Perumahan Mampu Milik Harus Jadi Keutamaan Agensi Kerajaan, GLC - Berita Semasa | mStar

Perumahan Mampu Milik Harus Jadi Keutamaan Agensi Kerajaan, GLC

Diterbitkan: Isnin, 2 Februari 2015 1:43 PM

- Gambar hiasan

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Agensi ekonomi negeri dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) perlu memenuhi permintaan rumah mampu milik rakyat dan tidak memulakan usaha untuk 'membuat keuntungan'.

Setiausaha Agung Persatuan Pembeli Rumah Kebangsaan (HBA), Chang Kim Loong berkata agensi-agensi ini telah ditubuhkan oleh kerajaan Persekutuan dan negeri untuk memastikan kesejahteraan rakyat, termasuk menyediakan perumahan bagi majoriti penduduk.

"Mereka adalah penjaga tanah yang diperuntukkan kepada mereka dan mereka mesti memahami matlamat mereka. Ia bukannya untuk memulakan usaha meraih keuntungan," katanya kepada The Star Online ketika diminta mengulas mengenai bantahan terhadap pembinaan kondominium mewah Datum Jelatek di Keramat, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kondominium tersebut dibina di atas tapak bekas empat blok rumah pangsa Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) yang dirobohkan pada 2010.

Chang berkata agensi ekonomi tidak boleh bersaing dengan pemaju swasta, yang mana matlamat utamanya adalah untuk mencari keuntungan.

"Pemaju swasta mahu mencari keuntungan dan bukan badan kebajikan. Harga rumah telah meningkat secara mendadak dalam tempoh tiga hingga empat tahun lalu. Majoriti dalam masyarakat tidak mampu membayarnya," katanya.

Penunjuk perasaan yang diketuai oleh Pengerusi Badan Bertindak Datum Jelatek Salleh Samad, mendakwa projek itu tidak akan memberi faedah kepada orang Melayu, kerana harganya RM700,000 per unit adalah di luar jangkauan mereka.

PKNS, bagaimanapun berkata sejumlah 1,097 pembeli bumiputra yang berpotensi menunjukkan minat mereka ke atas 674 unit kondominium Datum Jelatek.

Kemampuan perumahan, yang berdasarkan kepada nisbah purata harga rumah teres untuk pendapatan purata isi rumah, telah bertambah buruk dalam tempoh lima tahun yang lalu, menurut Rahim & Co, Chartered Surveyors Sdn Bhd.

Dalam kajiannya terhadap pasaran hartanah Malaysia 2014/2015, nisbah meningkat daripada 3.4 pada tahun 2009 kepada 3.6 dalam tahun 2012 dan 2014.
Tags / Kata Kunci: HBA , rumah mampu milik , GLC , Chang Kim Loong
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan