Cybersecurity Malaysia Keluarkan Nasihat Mengenai 'Ransomware'

Diterbitkan: Sabtu, 31 Januari 2015 6:10 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR:  CyberSecurity Malaysia, yang merupakan pusat kepakaran dan keselamatan teknikal siber di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mengeluarkan satu makluman berbentuknasihat mengenai "Ransomware", Sabtu.

Ransomware merupakan sejenis perisian internet (malware/virus) yang menjangkiti komputer dan menyekat akses ke dalam sistem sehingga sejumlah wang tebusan dibayar kepada penciptanya, bagi tujuan membukanya semula.

Malware/virus ini akan cuba memeras ugut wang daripada mangsa melalui satu menu pop timbul pada skrin komputer.

Menu ini menyatakan bahawa komputer mereka telah dikunci atau semua fail dalam komputer tersebut telah ditutup dengan kod tertentu dan kemudian, meminta pembayaran tebusan bagi memulihkan akses komputer.

"Pencipta Ransomware ini meletakkan ketakutan dan kepanikan ke atas mangsa, menyebabkan mereka memetik pautan tersebut atau membayar tebusan dan ini menyebabkan mereka terkena virus tambahan yang lain," kata Ketua Pegawai Eksekutif, CyberSecurity Malaysia, Dr. Amirudin Abdul Wahab dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Ransomware yang menyasarkan pengguna kediaman dan perniagaan boleh menyebabkan kehilangan sementara atau kekal, maklumat sensitif atau dokumen pemilikan, gangguan ke atas operasi perniagaan, kerugian kewangan yang ditanggung akibat pemulihan sistem dan fail, serta kemudaratan kepada reputasi sesebuah organisasi.

Jika komputer seseorang pengguna telah dijangkiti dan menerima mesej Ransomware, mereka dinasihatkan supaya tidak mengikuti arahan bayaran, sebaliknya, terus membuat laporan kepada pusat bantuan Cyber 999.

"Pembayaran wang tebusan tidak menjamin fail-fail yang dikunci dibebaskan. Ia hanya memberikan mereka yang berniat jahat ini, wang mangsa dan dalam sesetengah kes, maklumat perbankan.

"Sebagai tambahan, melepaskan kunci fail-fail tadi bukan bermakna pengguna sudah bebas dari jangkitan virus tadi," kata DrAmirudin. -BERNAMA

Tags / Kata Kunci: Cybersecurity Malaysia , Mosti

iklan

Video

Jumaat, 15 Disember 2017 2:27 PM

Biarlah Ia Berlalu" - Adi Putra

Jumaat, 15 Disember 2017 11:51 AM

Aksi 'Rempit' Fasha Sandha Jadi Perhatian

Jumaat, 15 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Pesawat - Luluh

Khamis, 14 Disember 2017 1:00 PM

Peminat Lega Tiada Suara 'Kepit' Sajat

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Kolumnis

iklan

Iklan