Kerajaan Pastikan Kaum India Terus Maju, Lindungi Bahasa, Budaya - PM - Berita Semasa | mStar

Kerajaan Pastikan Kaum India Terus Maju, Lindungi Bahasa, Budaya - PM

Diterbitkan: Jumaat, 30 Januari 2015 2:11 PM

Najib menyampaikan ucapan perasmian pada Persidangan Antarabangsa Pengajian Tamil ke-9 di Dewan Tunku Canselor Universiti Malaya pada Jumaat.-fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan memastikan masyarakat India Malaysia akan terus maju dan pada masa sama melindungi bahasa dan kebudayaan mereka, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.
 
Perdana Menteri berkata masyarakat India Malaysia telah banyak menyumbang terhadap kemajuan negara ini dan mereka turut maju seiring dengan kemajuan negara ini.

"Masyarakat India Malaysia adalah anak-anak bumi ini. Kerajaan sentiasa memastikan ia menjalankan tanggungjawabnya dalam menjamin kesejahteraan semua warganegaranya," katanya dalam ucapan pada Persidangan Antarabangsa Pengajian Tamil Ke-9 di Dewan Tunku Canselor Universiti Malaya di sini Jumaat.

Najib berkata kerajaan sentiasa memperjuangkan dasar pelbagai kebudayaan dan pelbagai bahasa di Malaysia.

"Kami berterusan menggalakkan penggunaan bahasa ibunda terutama dalam sistem pendidikan, dan memberikan semua bantuan yang diperlukan kepada pelbagai kumpulan etnik bagi memastikan bahasa mereka diamalkan dan dipelihara," katanya.

Saya bangga untuk menyatakan bahawa masyarakat Tamil di Malaysia telah berjaya melindungi dan memelihara bahasa dan kebudayaan mereka," kata Najib.

Beliau berkata pelajar di Malaysia berpeluang untuk belajar bahasa Tamil sejak di peringkat prasekolah sehingga peringkat pengajian tinggi, dan kini terdapat 523 buah sekolah rendah Tamil di Malaysia, yang termaktub dalam sistem pendidikan Malaysia. 

"Pada April tahun ini, kita akan menyaksikan tambahan kepada angka ini apabila sebuah sekolah rendah Tamil di Lunas, Padang Serai, Kedah, mula beroperasi.

Selain daripada itu, kerajaan juga telah meluluskan penubuhan enam buah sekolah rendah Tamil yang baharu," katanya.

Najib berkata status sosio-ekonomi masyarakat India juga telah mengalami perubahan signifikan selama ini, terutamanya selepas Malaysia mencapai kemerdekaan.

"Misalnya, masyarakat India Malaysia merupakan 11.1 peratus daripada kalangan profesional di negara ini. Dalam profesion perundangan dan perubatan juga banyak daripada kaum India.

"Juga terdapat banyak tokoh terkemuka daripada masyarakat itu yang telah melakukan sumbangan besar dan pencapaian signifikan dalam bidang pendidikan, perniagaan dan sukan.

"Kemajuan dan transformasi masyarakat India merupakan perjalanan berterusan dan banyak lagi pencapaian penting dan besar perlu dicapai," katanya.

Perdana Menteri berkata kerajaan telah melaksanakan pelbagai program dan inisiatif untuk membantu masyarakat India, menyedari perlunya untuk menangani pelbagai isu dihadapi masyarakat itu dan memastikan mereka terus maju.

"Inisiatif ini termasuk Jawatankuasa Kabinet bagi Masyarakat India, yang dipengerusikan oleh saya, untuk memastikan masyarakat ini maju sejajar dengan Program Transformasi Kerajaan dan Program Transformasi Ekonomi," katanya.

Sebanyak 1,500 peserta, beberapa daripada mereka merupakan pembentang kertas kerja, dari Malaysia dan 20 negara lain menghadiri persidangan empat hari itu yang bermula Khamis.

Ini adalah kali ketiga Malaysia dipilih menjadi tuan rumah persidangan selepas 1966 dan 1987. 

Dua Khas Malaysia bagi Infrastruktur ke India dan Asia Selatan, Datuk Seri S. Samy Vellu, ialah pengerusi penganjur persidangan.

Turut hadir Menteri Kanan Negara, Kementerian Undang-Undang dan Kementerian Pendidikan Singapura Indranee Rajah.

Tags / Kata Kunci: Najib Tun Razak , India
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan