Filipina Cari Lebih Bukti Pengganas Dikehendaki Mati Dalam Pertempuran - Berita Semasa | mStar

Filipina Cari Lebih Bukti Pengganas Dikehendaki Mati Dalam Pertempuran

Diterbitkan: Selasa, 27 Januari 2015 7:15 PM

Zulkifli bin Hir, atau lebih dikenali sebagai Marwan

(Ubah saiz teks)

MANILA: Ada 'kemungkinan yang tinggi' bahawa militan dari Malaysia yang disyaki terbabit dalam pengeboman di Bali pada 2002 telah terbunuh dalam satu operasi polis di Filipina, kata seorang pegawai kanan, Selasa.

Serangan Ahad lalu di selatan Filipina melibatkan beberapa 'sasaran bernilai tinggi' termasuk Zulkifli bin Hir yang ditawarkan AS$5 juta (RM18 juta) kepada sesiapa yang dapat membawa kepada penangkapannya, tetapi bertukar menjadi pertumpahan darah apabila pertempuran meletus di antara komando polis dan kumpulan militan Islam.

Seramai 44 anggota polis terbunuh dan 12 yang lain cedera dalam pertempuran itu, kata Setiausaha Negeri Manuel Roxas pada sidang akhbar.

Roxas berkata seramai 392 anggota daripada 'pasukan tindakan khas' telah dihantar ke selatan bandar pertanian Mamasapano untuk menangkap beberapa militan yangb dikehendaki, termasuk Zulkifli, yang juga dikenali sebagai Marwan.

"Menurut mereka, terdapat kemungkinan yang tinggi bahawa Marwan terbunuh dalam operasi itu, tetapi ini memerlukan pengesahan," kata Roxas pada sidang akhbar.

Walaupun komando gagal untuk menemui mayat sasaran utama mereka itu, "mereka dapat mengambil gambar, dan gambar-gambar itu akan melalui proses penentuan sama ada ia adalah Marwan atau tidak."

Roxas berkata beliau sendiri telah melihat beberapa gambar, tetapi tidak boleh "memberitahu sama ada ia adalah Marwan atau tidak daripada gambar-gambar ini".

Seorang pegawai kanan polis Malaysia di bahagian anti-pengganas memberitahu akhbar Malay Mail bahawa Kuala Lumpur masih menunggu maklumat daripada pihak berkuasa Filipina mengenai nasib Zulkifli.

Zulkifli, antara militan paling dikehendaki Amerika Syarikat ini adalah pembuat bom untuk kumpulan Jemaah Islamiyah yang bertanggungjawab terhadap pengeboman Bali pada 2002 yang meragut 202 nyawa dan serangan berbahaya lain di Asia Tenggara.

Militan ini yang telah lama dicari oleh pihak berkuasa dan pengisytiharan kematiannya pada masa lalu telah dibuktikan pra-matang dengan tentera Filipina pada awal 2012 berkata bahawa ia telah membunuh Zulkifli dalam satu serangan udara.

Pihak berkuasa Filipina mendakwa beberapa pengebom Bali telah melarikan diri ke selatan Filipina dan mencari perlindungan daripada pemberontak Islam yang melancarkan kempen bersenjata terhadap kerajaan Manila sejak berdekad lamanya.

Mereka juga mengatakan militan asing telah dilatih oleh pemberontak Filipina dalam pembuatan alat letupan yang digunakan dalam pengeboman di Filipina.

Menurut Roxas, polis Filipina telah meninggalkan kawasan di mana operasi itu berlaku apabila mereka diserang hendap oleh Barisan Pejuang Islam Bangsamoro (BIFF), salah satu daripada kumpulan yang dituduh membeli perlindungan kepada Zulkifli.

Pihak polis melarikan diri serangan hendap itu, hanya untuk menyimpang ke wilayah yang dikawal oleh Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF), mencetuskan pertempuran yang lain, kata setiausaha dalaman.

MILF dengan kekuatan 10,000-kuat yang juga kumpulan pemberontak utama Islam di bahagian selatan, menandatangani perjanjian damai dengan kerajaan pada Mac tahun lepas.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan