Syarikat Penerbangan Jepun Lancar Destinasi Harian Baharu Dari Tokyo - KL - Berita Semasa | mStar

Syarikat Penerbangan Jepun Lancar Destinasi Harian Baharu Dari Tokyo - KL

Diterbitkan: Ahad, 25 Januari 2015 1:17 PM

(Ubah saiz teks)

NEW YORK: Syarikat penerbangan Jepun, All Nippon Airways (ANA) Co. mengesahkan pada Sabtu di New York Times Travel Show di sini bahawa ia akan melancarkan penerbangan harian baharu dari Tokyo ke Kuala Lumpur berkuat kuasa 1 September 2015.

ANA, yang merupakan anggota perikatan syarikat penerbangan Star Alliance dan  mengadakan usaha sama dengan syarikat penerbangan Jerman, Lufthansa, melihat adanya 'permintaan yang baik' untuk tempat duduk dari Amerika Syarikat (AS) ke Malaysia.

Pada masa ini, tiada penerbangan terus antara kedua-dua negara sejak Malaysia Airlines (MAS) menarik diri sepenuhnya dari pasaran AS beberapa tahun lepas, yang membolehkan syarikat penerbangan lain untuk mengisi kekosongan itu.

"Kami akan memulakan perkhidmatan dari AS ke Malaysia melalui Tokyo di mana penumpang akan ditempatkan di penerbangan tanpa henti menuju Kuala Lumpur. Kami pernah terbang dari Tokyo ke Kuala Lumpur beberapa tahun lepas, dan kini kami akan menyambung semula perkhidmatan itu menggunakan pesawat B-787 Dreamliner terkini.

"Bagaimanapun, untuk sektor New York-Tokyo, kami akan menggunakan pesawat B777-3000," kata Pengurus Kanan Jualan ANA Vincent Kong yang berpengkalan di New York dalam satu temu bual dengan Bernama di New York Times Travel Show.

ANA juga mengendalikan rangkaian hubungan yang luas antara AS dan Jepun.

Syarikat penerbangan itu mengendalikan dua penerbangan harian ke Tokyo dari Lapangan Terbang JFK New York, satu penerbangan harian masing-masing dari Washington dan Dallas, dua penerbangan harian dari Chicago dan Los Angeles serta masing-masing satu dari San Francisco, San Jose dan Seattle.

Tidak lama lagi, syarikat itu akan melancarkan penerbangan harian dari Huston, Texas ke Tokyo.

Penumpang dari Malaysia akan menjadi penumpang pertama diterbangkan dari lokasi itu ke Tokyo dan ditempatkan di penerbangan lain untuk ke Kuala Lumpur.

Ditanya apakah faktor yang mendorong ANA untuk melancarkan perkhidmatan harian Tokyo-Kuala Lumpur, Kong berkata: "Kami melihat pertumbuhan yang kukuh dalam permintaan untuk penerbangan ke Kuala Lumpur yang tidak disediakan secara langsung dari AS. 

Sebagai anggota Star Alliance, akan ada perkongsian kod dan sinergi lain dengan syarikat penerbangan lain juga.

"Penerbangan Tokyo ke Kuala Lumpur akan berlepas pada 5.20 petang (waktu Tokyo) setiap hari dan tiba di Kuala Lumpur pada 11.35 malam hari yang sama, manakala dari Kuala Lumpur ke Tokyo pula, waktu pelepasan ialah pukul 7 pagi (waktu Kuala Lumpur) dan tiba di Tokyo pada 3 petang (waktu Tokyo) hari yang sama.

"Kami melihat potensi trafik yang besar dari New York dan Houston ke Malaysia...kajian kami menunjukkan ada permintaan yang bagus untuk laluan ini," kata Kong.
Tags / Kata Kunci: All Nippon Airways , Vincent Kong , B777-3000
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan