Sirul Mungkin Akan Dikurung Di Penjara Australia Untuk Tempoh Tertentu - Berita Semasa | mStar

Sirul Mungkin Akan Dikurung Di Penjara Australia Untuk Tempoh Tertentu

Diterbitkan: Khamis, 22 Januari 2015 8:43 AM

Sirul Azhar Umar

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Anggota Unit Tindakan Khas (UTK) Koperal Sirul Azhar Umar yang didapati bersalah atas sabitan kes bunuh model warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu,  kini meringkuk di penjara di Australia dan mungkin merana di negara itu untuk satu tempoh tertentu sebelum dia dibawa pulang ke Malaysia.

Bekas komando polis itu ditahan di Brisbane pada Selasa dan kini ditahan di pusat tahanan imigresen di sana.

Dia mungkin akan ditahan selama-lamanya jika permintaan ekstradisi Malaysia ditolak pada akhirnya. Difahamkan proses ekstradisi itu sendiri boleh memakan masa.

Sirul, 43, yang ditahan pada Selasa, dipercayai telah masuk ke Australia dengan visa pelancong dan pasport yang sah tetapi ia telah dibatalkan oleh kerajaan Australia berikutan notis merah Interpol yang dikeluarkan terhadapnya.

Pada Selasa, pasukan Jabatan Imigresen dan Perlindungan Sempadan Australia menyerbu sebuah rumah di Brisbane dan Sirul ditangkap.

Jurucakap jabatan itu mengesahkan bahawa ia telah menahan seorang 'bukan warganegara menyalahi undang-undang' di Brisbane.

"Jabatan ini menyedari kepentingan pihak berkuasa Malaysia ke atas individu ini. Walau bagaimanapun, atas sebab-sebab privasi, kami tidak boleh mengulas lanjut, "kata jurucakap itu, Rabu.

Difahamkan Sirul mungkin akan dihantar ke pusat tahanan Imigresen di Sydney tidak lama lagi.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan penangkapan itu, sambil menambah: "Kami akan menghubungi rakan-rakan di Australia untuk maklumat lanjut. Bukit Aman akan berbincang dengan Jabatan Peguam Negara mengenai langkah seterusnya. "

Seorang jurucakap Jabatan Peguam Negara Australia berkata kerajaan Australia tidak akan mengulas secara terbuka mengenai perkara-perkara ekstradisi.

"Perkara ekstradisi termasuklah sama ada jabatan itu telah menerima permintaan ekstradisi, sehingga orang itu ditangkap atau dihadapkan ke mahkamah untuk menurut permintaan.

"Undang-undang ekstradisi Australia tidak membenarkan seseorang diserahkan kepada negara lain untuk kesalahan hukuman mati melainkan negara itu telah memberikan satu aku janji kepada Australia bahawa hukuman mati tidak akan dijalankan terhadap orang itu," kata jurucakap itu.

Sirul gagal hadir di Mahkamah Persekutuan pada 13 Januari apabila mahkamah menjatuhkan hukuman terhadapnya dan bekas cif inspektor, Azilah Hadri kerana membunuh Altantuya pada 2008. Mahkamah kemudian mengeluarkan waran bagi penangkapan Sirul Azhar.

Sirul memasuki Australia pada bulan Oktober tahun lepas sehingga notis merah Interpol telah dikeluarkan.

Peguamnya cuba menghubunginya dan memahami asas undang-undang di sebalik penahanannya di Australia.

Kamarul Hisham Kamaruddin berkata: "Kami tidak tahu apa langkah seterusnya adalah kerana ia bergantung kepada mengapa dia ditahan."

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan