Calon Parlimen Mahasiswa Dipilih Secara Profesional

Diterbitkan: Khamis, 22 Januari 2015 11:10 PM

Abdul Aziz Rahman. - fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pemilihan calon Persidangan Parlimen Mahasiswa Pertama sesi 2015 di Parlimen tidak berpihak kepada pelajar yang cenderung kepada mana-mana parti politik.

Sebaliknya Presiden Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) Tan Sri Abdul Aziz Rahman berkata, mahasiswa dipilih secara profesional mengikut kepimpinan dan potensi mereka.

Bercakap dalam sidang akhbar mengenai penganjuran Parlimen Mahasiswa Pertama sesi 2015 di sini, Khamis, Abdul Aziz berkata Mubarak tidak mahu persidangan itu dikaitkan dengan sebarang parti politik seperti didakwa sesetengah pihak bahawa calon terpilih merupakan prokerajaan.

"Ini bukan parti politik punya. Bukan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Barisan Nasional (BN), PAS dan Umno. Di sini tiada pro mana-mana. Di sini hanyalah pro-minda, pro-intelek untuk medapatkan pengalaman dan penglibatan diri dalam proses pengendalian Parlimen," katanya.

Sebanyak 200 pelajar dari 19 buah Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) akan menyertai persidangan dua hari di bangunan Parlimen yang bermula Isnin ini.

Persidangan itu dianjurkan Mubarak bersama-sama Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Kementerian Pendidikan, yang akan dikendalikan Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Abdul Aziz berkata program melibatkan penyertaan 68 peratus mahasiswa lelaki dan selebihnya wanita itu akan menjadi platform kepada mahasiswa membahaskan sesuatu usul berlandaskan ilmu, bukan bersandarkan emosi dan retorik.

Menurutnya individu tanpa ilmu pengetahuan pada kebiasaannya akan menyelitkan lawak jenaka dalam usul yang diketengahkan, sehingga tidak mencapai matlamat untuk memberi idea bernas.

Mereka akan membahaskan usul-usul mengenai sektor pendidikan, katanya.

Sementara itu, Ketua Penerangan Mubarak yang juga Pengerusi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) Datuk Abdul Rahman Sulaiman berkata Persidangan Parlimen Mahasiswa itu diharap akan menambah keyakinan mereka untuk memperbaiki kemahiran komunikasi untuk persediaan masa hadapan.

Tags / Kata Kunci: Parlimen Mahasiswa , Mubarak

iklan

Video

Khamis, 24 Ogos 2017 12:38 PM

Wan Sharmila Kena 'Badi' Cinta

Khamis, 24 Ogos 2017 9:00 AM

Susunan Lagu Dari Sweden Gagal Takluk Persis

Rabu, 23 Ogos 2017 3:00 PM

Shuib Sepahtu 'Kuat' Cari Duit!

Rabu, 23 Ogos 2017 12:00 PM

Ayda Jebat Impi 'Mata' Tercalon Anugerah

Rabu, 23 Ogos 2017 9:00 AM

Keghairahan Shahrol Shiro Makan Diri?

Selasa, 22 Ogos 2017 12:00 PM

Sakan! Shiha Zikir Kini Hidup Mewah

Selasa, 22 Ogos 2017 9:00 AM

Tania Hudson Tak jangka Kembali Aktif

Isnin, 21 Ogos 2017 12:59 PM

Hafiz Tak Mengaku Saya Isteri - Joy Revfa

Isnin, 21 Ogos 2017 9:00 AM

#BiziBody: Syafiq Kyle Pentingkan Penampilan

Kolumnis

iklan

Iklan