Gempa Bumi Sederhana Gegar Pantai Timur Sabah - Berita Semasa | mStar

Gempa Bumi Sederhana Gegar Pantai Timur Sabah

Diterbitkan: Selasa, 20 Januari 2015 11:29 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Satu gempa bumi sederhana berukuran 5.5 skala Richter melanda Laut Sulu, mengejutkan penduduk pada pukul 1.19 pagi Selasa.

Penduduk kampung di kawasan pantai di Semporna, Kunak dan Tawau keluar dari rumah-rumah mereka selepas gegaran berlanjutan selama kira-kira satu minit berikutan gempa bumi pada kedalaman 10km di Laut Sulu di Filipina, kira-kira 148km dari timur laut Semporna.

Tiada ancaman tsunami dilaporkan.

Tiada laporan sebarang kerosakan kecederaan dan kerosakan bangunan, menurut anggota bomba dan polis di tiga daerah tersebut yang segera digerakkan untuk memantau keadaan.

"Rumah saya bergegar dan saya bergegas keluar bersama keluarga. Ramai orang telah melakukan perkara yang sama dan barulah kami sedar ia adalah gegeran gempa bumi'' kata seorang penduduk di Semporna Azdil Morad, 42, dalam satu temu bual di telefon.

Azdil, yang tinggal di rumah papan di tepi pantai berkata gegaran berlaku selama kira-kira 90 saat tetapi ia sudah cukup untuk membuatkan dia yang sedang tidur nyenyak terjaga.


"Saya fikir seseorang telah menarik katil saya, hanya selepas saya bangun, saya menyedari bahawa ia adalah satu gegaran, '' kata seorang penduduk di Tawau yang mahu dikenali sebagai Chai.

Chai, yang berkata mereka pernah merasakan gegaran sama sedikit masa dulu berkata ia berlaku kira-kira satu minit dan tidak ada gempa susulan lain dirasai.

"Sedikit menakutkan apabila ia berlaku, '' tambahnya.
Tags / Kata Kunci: gempa bumi , Pantai Timur Sabah , Laut Sulu
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan