Kod Etika Pakaian Hanya Untuk Wanita Islam Dalam Industri Perkhidmatan

Diterbitkan: Khamis, 15 Januari 2015 1:16 PM

MPKB-BRI menguatkuasakan kod etika berpakaian dalam Islam untuk wanita dan lelaki beragama Islam yang bekerja di sektor perkhidmatan.

(Ubah saiz teks)

KOTA BARU: Majlis Perbandaran Kota Baru Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) tidak akan mengenakan tindakan terhadap lelaki dan wanita beragama Islam yang tidak mematuhi kod etika berpakaian dalam Islam, termasuk mereka yang tidak memakai tudung apabila berada di tempat awam.

Setiausahanya, Rosnazli Amin berkata walaupun wanita Islam di dalam industri perkhidmatan dikehendaki untuk memakai tudung semasa bekerja, peraturan yang dikeluarkan pihak berkuasa tempatan itu tidak digunapakai terhadap orang ramai.

Beliau menafikan dakwaan bahawa pihak tersebut telah mengeluarkan kompaun terhadap lelaki dan wanita beragama Islam kerana 'tidak memakai pakaian yang sesuai di tempat awam'.

"Saya menafikan dakwaan seperti itu. Ini adalah berita tidak benar dan menakutkan orang ramai.

"Kami hanya mengeluarkan saman terhadap wanita yang terlibat dalam industri perkhidmatan yang tidak memakai tudung dibawah Ops Gempur Aurat," katanya kepada The Star.

Rosnazli menjelaskan dibawah undang-undang kecil yang diperkenalkan lebih 20 tahun lalu, majlis tersebut mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan terhadap wanita beragama Islam dalam industri perkhidmatan yang melanggar undang-undang tersebut.

Kiriman mesej menerusi aplikasi WhatsApp yang memaklumkan MPKB-BRI mengeluarkan saman terhadap wanita beragama Islam yang tidak memakai tudung, berpakaian ketat dan berlengan pendek di tempat awam, manakala lelaki yang memakai seluar pendek di atas paras lutut akan didenda RM50 tersebar baru-baru ini.

Menurut mesej tersebut, pasangan yang sudah bernikah perlu membawa sijil perakuan nikah mereka atau berdepan denda RM100.

Pada Oktober lalu, majlis tersebut mengumumkan akan menguatkuasakan kod etika pakaian dalam Islam kepada mereka yang terlibat dalam aktiviti perniagaan dengan peniaga dan pekerja wanita yang tidak memakai tudung dan berpakaian ketat boleh didenda sehingga RM500.

Peraturan itu dikuatkuasakan terhadap wanita beragama Islam yang bekerja di pasar basah, pasar raya, kedai makanan dan beberapa pusat komersial yang memerlukan lesen operasi daripada pihak berkuasa tempatan.

Pemilik perniagaan bukan beragama Islam juga berdepan risiko didenda sekiranya pekerja mereka yang beragama Islam tidak mematuhi kod etika berpakaian dalam Islam.

Rosnazli berkata, kira-kira 30 wanita beragama Islam menerima saman kerana gagal mematuhi etika tersebut dalam satu operasi yang diadakan antara Oktober dan awal Disember tahun lalu.

"Kami belum menjalankan operasi sejak sibuk melakukan tugas pembersihan selepas banjir mulai surut. Saya percaya orang ramai salah faham mengenai tindakan yang diambil pihak kami," katanya.

Tags / Kata Kunci: kod etika pakaian , MPKB-BRI

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan