Dua Lagi Mayat Dikenal Pasti, Badan Pesawat QZ8501 Dikesan - Berita Semasa | mStar

Dua Lagi Mayat Dikenal Pasti, Badan Pesawat QZ8501 Dikesan

Diterbitkan: Khamis, 15 Januari 2015 8:31 AM

Gambar rakaman yang didedahkan dalam laman Facebook Tentera Laut Republik Singapura (RSM) menunjukkan lokasi badan pesawat AirAsia QZ8501 yang berjaya dikenal pasti.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Dua lagi mayat mangsa penerbangan QZ8501, Jie Stephanie Gunawan dan Christanto Leoma Hutama dikenal pasti pada Rabu.

Dengan pengesahan identiti mayat wanita dan lelaki itu oleh Pasukan Pengenalpasti Mangsa Bencana Jabatan Polis Republik Indonesia (DVI POLRI), tinggal 12 daripada 50 mayat mangsa yang ditemui belum dikenal pasti.

AirAsia dalam kenyataan terkininya malam Rabu juga berkata Badan Mencari dan Menyelamat Nasional, Indonesia (Basarnas) telah mengenal pasti lokasi badan pesawat AirAsia QZ8501 di kawasan tumpuan utama kedua antara bahagian barat Kalimantan dan Pulau Bangka.

Basarnas berkata penemuan itu didapati menerusi visual yang diperolehi oleh kenderaan kawalan jauh (ROV) milik sebuah kapal mencari dan menyelamat (SAR) yang menunjukkan serpihan utama pesawat QZ8501 selain daripada sayap kanan di dasar Laut Jawa.

"Penyelam daripada pasukan SAR akan dihantar pagi esok untuk operasi mendapatkan kembali serpihan pesawat," kata kenyataan itu.
Tags / Kata Kunci: QZ8501 , AirAsia Indonesia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan