Bantuan Khas Awal Persekolahan Diagih Mulai Hari Ini

Diterbitkan: Selasa, 6 Januari 2015 7:14 PM

Muhyiddin bersama isteri, Puan Sri Norainee Abdul Rahman membantu membersihkan Sekolah Kebangsaan Anjong Cenak,Pasir Mas, Selasa.

(Ubah saiz teks)

KOTA BARU: Bantuan Khas Awal Persekolahan sebanyak RM100 kepada setiap pelajar diagihkan mulai Selasa, dan ibu bapa boleh menuntutnya daripada sekolah anak-anak mereka, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pendidikan berkata, seramai 5.6 juta pelajar akan menerima wang bantuan berkenaan dengan peruntukan sebanyak RM560 juta.

"Kami telah bagi waran kepada setiap negeri, maka pengarah (pendidikan) negeri dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) akan diberi peruntukan mengikut bilangan pelajar," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Koordinasi Pelan Tindakan Pasca Banjir Negeri Kelantan di sini, Selasa.

Turut hadir Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob dan Pengerusi Jawatankuasa Bencana Banjir Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Muhyiddin berkata bagi sekolah yang tidak boleh digunakan berikutan terjejas akibat banjir, ibu bapa perlu ke sekolah berhampiran yang tidak terjejas banjir untuk menuntut wang bantuan berkenaan.

"Kalau libatkan sekolah yang ditenggelami air atau diduduki mangsa banjir dan masih belum dibuka, pembayaran akan dibuat di sekolah yang tidak ada masalah.

"Kita akan guna dewan mereka (sekolah) dan ibu bapa boleh ke sekolah berhampiran (tidak terjejas banjir) untuk dapatkan wang dalam tempoh segera, arahan telah dikeluarkan," katanya.

Timbalan Perdana Menteri juga berkata pihaknya akan memastikan sesi persekolahan bagi tahun 2015 di Kelantan dapat dimulakan mengikut jadual yang ditetapkan.

"Kita dah ada pilihan di mana jika ada sekolah yang tidak boleh digunakan, pelajar akan pergi ke sekolah berhampiran iaitu menumpang, kalau tak ada tempat tangguh untuk sedikit waktu dan ia hanya bagi kes-kes tertentu.

"Sebanyak 90 buah sekolah di Kelantan terjejas banjir dan setakat ini 30 peratus daripadanya telah dibersihkan bagi memulakan sesi persekolahan baharu," katanya.

Sesi persekolahan tahun 2015 bagi negeri Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor bermula 11 Januari manakala bagi negeri-negeri lain bermula 12 Januari.

iklan

Video

Khamis, 24 Ogos 2017 3:30 PM

Ebba Tak Minat Jadi Jurutera

Khamis, 24 Ogos 2017 12:38 PM

Wan Sharmila Kena 'Badi' Cinta

Khamis, 24 Ogos 2017 9:00 AM

Susunan Lagu Dari Sweden Gagal Takluk Persis

Rabu, 23 Ogos 2017 3:00 PM

Shuib Sepahtu 'Kuat' Cari Duit!

Rabu, 23 Ogos 2017 12:00 PM

Ayda Jebat Impi 'Mata' Tercalon Anugerah

Rabu, 23 Ogos 2017 9:00 AM

Keghairahan Shahrol Shiro Makan Diri?

Selasa, 22 Ogos 2017 12:00 PM

Sakan! Shiha Zikir Kini Hidup Mewah

Selasa, 22 Ogos 2017 9:00 AM

Tania Hudson Tak jangka Kembali Aktif

Isnin, 21 Ogos 2017 9:00 AM

#BiziBody: Syafiq Kyle Pentingkan Penampilan

Kolumnis

iklan

Iklan