Pesara Tentera Terlibat Banjir Diminta Mohon Bantuan JHEV - Berita Semasa | mStar

Pesara Tentera Terlibat Banjir Diminta Mohon Bantuan JHEV

Diterbitkan: Sabtu, 3 Januari 2015 1:55 PM

(Ubah saiz teks)

MELAKA: Semua pesara tentera yang terlibat dengan banjir diminta segera mengemukakan permohonan kepada Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) bagi mendapatkan bantuan wang ehsan RM500 yang diperuntukkan kerajaan.

Ketua Pengarahnya Mejar Jeneral Datuk Mohd Noor Daud berkata pesara terbabit perlu mengemukakan permohonan segera bagi membolehkan jabatan itu membantu mereka dengan secepat mungkin.

"Setakat ini kira-kira 20,000 veteran tentera dikenal pasti terjejas banjir namun jumlah sebenar masih belum diketahui, jadi semua veteran diminta agar segera memohon kepada kami," katanya.

Terdahulu beliau menyaksikan majlis serah tugas Pengarah JHEV Negeri Sembilan dan Melaka yang baharu Mejar Zulfazlee Zamri, 37, menggantikan Mejar Mohd Wazli Laili, 39.

Mohd Wazli akan melanjutkan pengajian di Maktab Turus Angkatan Tentera Malaysia, Kuala Lumpur, manakala Zulfazlee sebelum ini bertugas di Rejimen Pertama Kor Armor Diraja, Kem Batu 10, Kuantan, Pahang.

Pada Khamis lepas, Kementerian Pertahanan mengumumkan akan menyalurkan bantuan wang ehsan sebanyak RM500 kepada anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kakitangan awam dan veteran ATM yang terbabit dalam bencana banjir secara berperingkat bermula pertengahan bulan ini.

Sementara itu Mohd Noor berkata pihaknya akan turut menumpukan projek membina dan membaik pulih rumah yang terjejas banjir di bawah Program Strategi Lautan Biru Kebangsaan.

"Kita akan kenal pasti berapa ramai yang rumah mereka terjejas teruk dan kita akan bantu baik pulih rumah dan bina semula rumah mereka," katanya.


Tags / Kata Kunci: Tentera , Banjir , JHEV
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan