USM Tangguh Peperiksaan Akhir Kampus Kesihatan Kubang Kerian - Berita Semasa | mStar

USM Tangguh Peperiksaan Akhir Kampus Kesihatan Kubang Kerian

Diterbitkan: Jumaat, 26 Disember 2014 2:33 PM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Universiti Sains Malaysia (USM) menangguhkan peperiksaan akhir di Kampus Kesihatan Kubang Kerian, Kelantan yang dijangka bermula Ahad ini (28 Disember) berikutan masalah banjir di negeri pantai timur.

Naib Canselornya Prof Datuk Dr Omar Osman berkata hanya dua pusat pengajian terlibat dengan peperiksaan di kampus itu iaitu membabitkan kira-kira 1,300 pelajar ijazah pertama Sarjana Muda Sains Kesihatan dan pasca siswazah Sains Perubatan serta Sains Kesihatan.

"Peperiksaan tertangguh ini akan diadakan secepat mungkin untuk mengelakkan tekanan dihadapi oleh pelajar, seboleh mungkin sebelum semester berakhir bergantung kepada keadaan banjir.

"Mereka yang berada di Kampus Kesihatan yang sepatutnya menghadapi peperiksaan akan mengikuti program akademik dan aktiviti tertentu yang ditetapkan oleh pusat pengajian," katanya dalam kenyataan di sini, Jumaat.

Beliau berkata bagi pelajar lain di Kampus Induk dan Kampus Kejuruteraan yang terlibat dengan banjir diminta untuk mendaftar dengan Bahagian Peperiksaan Universiti atau di pusat-pusat pengajian menduduki peperiksaan semula.

Omar turut menasihati para pelajar supaya menjaga keselamatan diri, pemakanan dan membuat perancangan masa yang sesuai untuk kembali ke kampus terutamanya pelajar yang berada di luar kampus.

"USM memahami perasaan dan tekanan yang dihadapi para pelajar serta kakitangan terutamanya para pensyarah," tambahnya.

Pada 24 Disember lepas, USM membuka Bilik Gerakan Banjir di ketiga-tiga kampusnya dan bekerjasama dengan universiti lain menguruskan kepulangan para pelajar yang terlibat banjir untuk mengambil peperiksaan terutamanya di Kelantan, Terengganu, Pahang dan Perlis.

Tags / Kata Kunci: USM , Kampus Kesihatan , Kubang Kerian
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan