Muhyiddin Arah Tingkatkan Aset Udara, Air Di Kelantan - Berita Semasa | mStar

Muhyiddin Arah Tingkatkan Aset Udara, Air Di Kelantan

Diterbitkan: Jumaat, 26 Disember 2014 1:17 PM

Muhyiddin berbincang dengan Menteri Besar Datuk Ahmad Yaakob (dua, kiri) semasa menghadiri taklimat bencana banjir di Pengkalan Chepa pada Jumaat. Turut kelihatan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed (kiri) dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim (kanan). -fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

KOTA BARU: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengarahkan keperluan aset air, udara dan darat dipertingkatkan dalam usaha membantu serta menyelamatkan mangsa banjir di Kelantan yang keadaan banjirnya disifatkan sebagai serius. 

Beliau berkata arahan itu diputuskan setelah beliau mendapat taklimat terkini tentang bencana alam itu, di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di Pengkalan Chepa di sini, Jumaat untuk melihat sendiri situasi banjir di negeri ini.

"Daripada taklimat tadi, kita dapati ia masih tidak mencukupi kerana banjir ini luar jangkaan. Bot yang disediakan mungkin tak cukup, helikopter, telah kita sediakan tujuh... bilangan masih tidak memadai.

"Sebab itu saya telah beri arahan supaya aspek logistik dipertingkatkan lagi di mana aset seperti helikopter, bot tambahan akan diuruskan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN)," katanya kepada pemberita selepas melawat pusat pemindahan banjir di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Chepa 1, di sini. 

Turut hadir Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim, Ketua Setiausaha Negera Tan Sri Dr Ali Hamsa dan Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

Muhyiddin turut mengarahkan agar stok barangan keperluan seperti makanan dipertingkatkan di semua pusat pemindahan sementara (PPS)

iaitu daripada keperluan untuk tiga hari kepada seminggu, antaranya bagi mengelakkan masalah kekurangan.

"Dari segi soal bekalan bahan makanan ia sebenarnya mencukupi, cumanya penyampaian makanan ke pusat pemindahan banjir agak menghadapi banyak cabaran kerana tidak boleh dilalui sebab air deras, tidak boleh dihantar melalui udara kerana cuaca tak menentu.

"Ini hal-hal yang perlu diuruskan dalam keadaan agak luar biasa...tetapi kita sudah putuskan tadi, pertama bekalan makanan biasanya kalau stok untuk tiga hari, sekarang mesti untuk lima ke seminggu supaya tak perlu kita hantar berkali-kali," katanya.

Beliau berkata jenis barangan yang akan ditambah kepada jumlah sedia ada adalah sardin, beras, telur dan keperluan lain, dan beliau telah pun mengarahkan Jabatan Kebajikan Masyarakat agar melaksanakannya dengan segera.

Selain itu MKN juga diminta untuk membeli sebanyak mungkin 'power bank' bagi kegunaan pihak urusetia di setiap pusat pemindahan agar komunikasi menggunakan telefon pintar tidak terjejas.

Dalam pada itu, timbalan perdana menteri turut meminta supaya bekalan air bersih dan diesel diberi keutamaan di beberapa PPS yang terputus bekalan elektrik bagi memastikan generator kekal berfungsi. 

Beliau berkata Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan juga akan mempertingkatkan bekalan minyak diesel yang dikatakan kritikal di sesetengah tempat termasuk hospital yang terjejas banjir.

"Bekalan diesel (buat masa kini) mencabar dan diberitahu keadaan agak kritikal tapi bekalan itu boleh ditambah dan dihantar ke tempat yang memerlukan termasuk sepuluh buah hospital yang kini terjejas," katanya.

Menurutnya beberapa isu lain termasuk soal pemindahan pesakit di hospital yang terjejas akan diuruskan dengan segera dan Muhyiddin meminta semua penduduk yang terjejas banjir di Kelantan agar bersabar menangani musibah yang tidak dijangka itu.

"Dalam keadaan macam mana pun kita akan cuba tangani, yang penting kita nak selamatkan semua nyawa. Jangan ada yang terkorban oleh sebab kelalaian kita. Saya juga berharap penduduk lakukan sembahyang hajat agar keadaan ini semakin baik buat semua," kata timbalan perdana menteri.

Muhyiddin juga berharap agar kerajaan Kelantan dapat bersama-sama membantu kerajaan pusat dalam menangani isu banjir di negeri itu agar kebajikan penduduk yang terjejas tetap terjamin. 

Mengenai peruntukan segera sebanyak RM50 juta kepada negeri terjejas seperti diumumkan Kementerian Kewangan baru-baru ini, Muhyiddin berharap ia dapat digunakan dengan baik dalam tujuan dan mempunyai hubung kait dengan bencana itu.

Beliau juga menolak dakwaan bahawa Kelantan dianak tiri dalam isu banjir ketika ini, sebaliknya, Muhyiddin menegaskan bahawa soal kebajikan dan keselamatan penduduk yang terjejas tetap menjadi keutamaan Kerajaan Persekutuan.

"Ini tidak ada kena mengena soal politik. Kami langsung tidak fikir soal Umno atau PAS. Kita fikir soal rakyat sama ada di Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak. Mana-mana yang ada masalah banjir kita bantu seadil-adil yang boleh," katanya.

Beliau juga tidak lupa melahirkan penghargaan kepada kesemua petugas agensi yang terlibat kerana melakukan tanggungjawab mereka dengan baik tanpa mengira masa.
Tags / Kata Kunci: banjir , Kelantan

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan