59 Orang Wakil MTI Lawat Menara Star

Diterbitkan: Isnin, 22 Disember 2014 8:53 PM

Wakil delegasi Miss Tourism International bergambar di lobi Menara Star, Isnin. Foto: MUHAMAD SHAHRIL ROSLI/The Star.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Menara Star menyambut 59 orang wakil daripada Miss Tourism International (MTI) 2014 pada Isnin.

Rombongan delegasi itu berkunjung ke Menara Star bagi berkongsi pengalaman ketika melawat di sekitar Galeri Star Media dan Bahagian Editorial.

Presiden MTI Tan Sri Danny Ooi berkata, ia merupakan peluang yang baik kepada mereka untuk mengetahui lebih lanjut bagaimana berita dihasilkan.

"Mereka semua telah mendapat liputan dalam pelbagai akhbar di Malaysia, tetapi sesetengah daripada mereka tidak tahu bagaimana maklumat diperoleh dan diproses.

"Melalui lawatan sambil belajar ini, mereka mendapatkan pengetahuan mengenai sesuatu berita itu diproses sebelum diterbitkan," katanya.

Ooi berkata pertandingan ratu pada asasnya adalah satu pengalaman pembelajaran untuk mereka dan malah ianya sangat penting. Banyak lagi destinasi akan diperkenalkan kepada wakil-wakil delegasi ini.

"Bagi banyak dekad , kita tidak pernah melihat apa-apa yang besar rombongan melawat lokasi yang berbeza .

"Kita boleh melihat perwakilan benar-benar menikmati tempat-tampat yang dikunjungi dengan cara mereka sendiri, " katanya.

Antara destinasi lain yang turut dikunjungi mereka termasuk Ipoh, Teluk Intan, dan Langkawi .

Sementara itu, Miss Tourism Paraguay Giovanna Estefani Cordeiro Villalba berkata, dia ingin melihat pelbagai tempat.

"Saya ada belajar mengenai budaya Malaysia dan agama yang memudahkan saya untuk mempromosikan Malaysia kepada negara saya, " jelas beliau .

Lawatan ini merupakan salah satu acara kemuncak sebelum pertandingan akhir yang akan diadakan di  Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) malam menjelang Tahun Baru 2015 nanti.

Tags / Kata Kunci: Miss Tourism International

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan