Pasukan Khas Awasi Mangsa Rumpai Miang Mexico Akan Ditubuh - Berita Semasa | mStar

Pasukan Khas Awasi Mangsa Rumpai Miang Mexico Akan Ditubuh

Diterbitkan: Sabtu, 20 Disember 2014 5:51 PM

Rumpai miang Mexico.

(Ubah saiz teks)

KUANTAN: Jabatan Kesihatan Pahang akan menubuhkan satu pasukan khas sekiranya ada kes mangsa yang terdedah kepada rumpai miang Mexico dirujuk di mana-mana pusat kesihatan atau hospital di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Sumber Manusia dan Tugas-Tugas Khas Negeri, Datuk Norol Azali Sulaiman berkata, walaupun belum ada laporan diterima berhubung kes itu tetapi pihak Jabatan Kesihatan negeri telahpun mengambil langkah-langkah perlu berikutan tumbuhan itu dikesan di tiga buah daerah di negeri ini.

"Pihak jabatan telah mengambil tindakan awal termasuk memberi penerangan kepada penduduk agar mereka sedar bahawa rumpai miang Mexico ini sangat berbahaya dan boleh memberi kesan teruk bukan sahaja kepada ekosistem semula jadi, tetapi juga manusia," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melawat klinik statik di pusat pemindahan banjir di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pandan di sini, Sabtu.

Dalam masa yang sama, katanya beliau yakin jabatan yang berkenaan termasuk Jabatan Pertanian negeri juga akan mengambil langkah memusnahkan tumbuhan itu untuk mengelakkan ia memudaratkan orang ramai.

Beliau berkata, tumbuhan dengan nama saintifiknya 'Parthenium Hysterophorus' telah mula dikesan tumbuh di beberapa kawasan di daerah Bentong, Jerantut dan Raub.

Dalam perkembangan lain katanya, klinik statik yang dibuka di pusat pemindahan banjir di negeri ini dilihat mampu memberikan kemudahan pemeriksaan dan perubatan secara efisyen kepada mangsa banjir termasuk ibu mengandung dan pesakit kronik.

Dalam masa yang sama, katanya pihak jabatan menerusi bahagian yang dipertanggungjawabkan turut melakukan semburan membasmi lalat dan nyamuk bagi memastikan semua pusat pemindahan bebas serangga pembawa penyakit itu.

Selain itu katanya, pihaknya juga mengadakan taklimat dan mengedar risalah tentang risiko penyakit ketika musim banjir ini sebagai panduan kepada mangsa.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan